איך מכינים קפה קר?

אין ספק כי המרענן הרשמי והמנצח של הקיץ הוא הקפה הקר. הקלות הכרוכה בהכנתו, כמו גם הזמינות היומיומית של רכיביו הם שהפכו אותו למשקה כה מבוקש בקיץ הישראלי, במסגרת הביתית האישית, באירוח, ובחוץ.

כבר בתקופת האביב מכינים אותנו ימי השרב הספורים לקראת הקיץ הקרב ובא. בין אם אתם מתגוררים בצפון הארץ או בדרומה וכמובן במרכזה – סביר להניח שהחום והלחות לא יפסחו עליכם.

אז איך בכל זאת מתמודדים? מלבד המזגן, המקלחות הקרות (והקצרות!), ארטיק קרח או טילון, ישנן אפשרויות מעניינות יותר. אין ספק כי המרענן הרשמי והמנצח של הקיץ הוא הקפה הקר.

הקלות הכרוכה בהכנתו, כמו גם הזמינות היומיומית של רכיביו הם שהפכו אותו למשקה כה מבוקש בקיץ הישראלי, במסגרת הביתית האישית, באירוח, ובחוץ.

כמו ביתר סוגי המשקאות, הקפה הקר הפך לקטגוריית משקאות שלמה.

הסוגים השונים מתייחסים לחומרי הגלם, לכמויות, לאופן ההכנה וההגשה. הפופולאריות של הקפה הקר מתבססת על היותו תחליף לכוס הקפה החם המוכר.

ככזה, הוא מתאים לכל זמני היממה – כמשקה ראשון על הבוקר, כמשקה מרענן בהפסקת הצהריים, עם חברים לפנות ערב ואף בלילה – לגימת משקה צונן מול התוכנית האהובה עליכם.

הכנת הקפה הקר

מרכיביו הבסיסיים של הקפה הקר, בדומה לקפה החם, הם תמצית הקפה (נמס או אספרסו) חלב וסוכר. מומלץ להוסיף לשתי כפיות סוכר כ-15 מ”ל מים חמים וכך לקבל מי סוכר, על מנת להקל על המתקת המשקה.

חשוב לזכור כי רבים מאתנו נוהגים לשתות קפה קר מתוק יותר מאשר קפה חם.

על כן, הקפידו להמתיק אותו כיאות, כדי להבטיח הנאה מרבית. עם זאת, ניתן להוסיף סוכרזית וכך להימנע מכמויות סוכר עודפות. בהמשך למרכיבים הבסיסיים, מתכונים רבים לקפה קר משתמשים בקפה נמס פשוט, כזה שנמס בקלות גם במים קרים או בחלב קר.

עם זאת, אנו ממליצים להשקיע גם בתמצית הקפה, ולהשתמש בקפה איכותי שאהוב עליכם. כך תוכלו ליהנות מכוס קפה קר כתחליף הולם וראוי לכוס הקפה המוכרת שלכם.

לבסוף, החלב, עשוי להיות חלב מיוחד לקפה, אך ניתן להשתמש בחלב דל ולקבל תוצאות דומות ודלות שומן. בכל מקרה, מומלץ לנער היטב את קרטון החלב לפני מזיגתו ובכך להבטיח נפח לחלב.

המתכון הקלאסי

אחד המתכונים הקלאסיים והאהובים עלי הוא הקפה הקר “קוביות קרח”. במקור הכוונה היא לתמצית קפה אליה מוסיפים חלב קר ומי סוכר ולבסוף מוסיפים לה קוביות קרח שלמות.

משלב זה ישנם פיתוחים שונים ויצירתיים. הראשון הוא עיבוד המשקה בבלנדר עד לקבלת משקה קפה ברד. הפיתוח השני, והמעניין, הגיע אלי לאחר שחיפשתי דרך להימנע מהטעם המשתנה שנגרם לעיתים לקפה הקר לאחר שנמסות קוביות הקרח.

והנה הגיעה אלי ההצעה המקסימה הבאה – פשוט להקפיא את תכולת כוס הקפה האהובה עלינו לתוך מגש קוביות קרח ואותן להוסיף על הבוקר לחצי כוס קפה חמה ורגילה. התוצאה היא קפה קר ונהדר, בטעם המוכר.

דרכים נוספות להכנת קפה קר לוקחות את המרכיבים הבסיסיים ומעמידות את נחיצותם בספק. אחת מהן היא שדרוגו של הקפה הקר על ידי הוספת שמנת מתוקה. הוספת כמות קטנה, ככפית, ממתיקה את המשקה ומעניקה לו מרקם רך יותר.

תוספת כדאית אחרת היא תוספת אלכוהול עדינה, דוגמת אייריש קרים. האייריש קרים מוכר כתוספת נהדרת למשקאות חלביים של קפה ושוקולד. גם כאן, מומלץ להשתמש בכמות של כ-30 מ”ל לכוס.

גם כמות קטנה יותר תעניק למשקה ארומה עדינה ומעניינת.

לבסוף, נציין את קיומן של אלטרנטיבות מוחלטות לחומרי הגלם להכנת קפה קר.

משקאות כאלה מציעים החלפת החלב בחלב סויה, שימוש בסוכר מלאכותי ודיאטטי ואף מתבססים על תחליפי קפה כמו קפה דגנים (אבקת צ’יקו). חלופות אלו חשובות למי מאתנו הרגיש לחלב ומוצריו או לחילופין, לקפאין.