הקצפת חלב לקפה, במה עדיף להשתמש – בקנקן נירוסטה או בספל קפה?
אוהבי קפה ובעיקר אניני הטעם שביניהם, כבר מזמן הפכו את העיסוק הדקדקני בקפה, להרבה יותר מסתם תחביב. העיסוק בהכנת קפה על ידי מכונת קפה מקצועית הפך לאמנות של ממש. מידע העובר בין אנשים על שיטות וטכניקות שפיתחו, סוגי פולי קפה מועדפים, עיבוד פולי קפה, טמפרטורות ותהליכי חימום, מכונות קפה ואריזות קפה מועדפות (למשל קפסולות קפה או שקיות וואקום), תוך שאיפה מתמדת לשפר ולהגביר את ההנאה הצרופה בשתיית הקפה, שהרי ידוע שכל גורם בתהליך משפיע ישירות על טעמו של הקפה.
כמו שאר המרכיבים המשפיעים על טעם הקפה, כך גם אופן הקצפת החלב וסוג כלי ההקצפה משפיעים ישירות על התוצאה הסופית. בכדי להקציף חלב אפשר להשתמש בקנקן נירוסטה או בספל קפה ככלי הקיבול לחלב בתהליך ההקצפה. עם זאת, השימוש בקנקן נירוסטה מאפשר למומחה אנין הטעם, שליטה טובה יותר בתוצאות, הכל כדי להשיג אופטימאליות בכל הקשור למרקם החלב, נפחו, כמות האוויר שבו, הטמפרטורה וכ”ו.
יתרונות עיקריים לשימוש בקנקן נירוסטה
– קנקן נירוסטה מאפשר למכין הקפה לחוש בידיו את העלייה ההדרגתית של טמפרטורת החלב לשם הפסקת ההקצפה בזמן המתאים לו לפי טעמו וניסיונו.
– חלב קר מאפשר הקצפה טובה יותר, פיזור חום מוגבר מהחלב לקנקן הנירוסטה, יגרום לעלייה הדרגתית בטמפרטורת החלב ומניעת מכת חום, מה שיאריך את זמן ההקצפה, להקצפה אופטימאלית.
– קנקן נירוסטה להקצפת קפה זמין ונמכר בחנויות בנפחים וגדלים שונים (כמות חלב למספר ספלי קפה) ובצורות שימוש שונות, לחוויית הכנה ותוצאות קפה אופטימאליות (משפכים מיוחדים, מכסים, ידיות וכדומה).
תהליך הקצפת חלב לקפה
– מלא את קנקן ההקצפה קר עד ¾ מנפחו. רצוי להשתמש בחלב 3% שומן לפחות.
– הפעל את מתג הקיטור שבמכונת הקפה. המתן עד להגעה לטמפרטורה מתאימה של כ 30 מעלות או עד לתחילת יציאת אדים ללא מים מזרבובית ההקצפה.
– החדר את זרבובית ההקצפה לעומק הקנקן ובצמוד לדופן. האדים היוצאים יניעו את החלב בתנועת מערבולת סיבובית.
– הורד את קנקן ההקצפה באיטיות רבה כלפי מטה (הזרבובית נעה מעלה לכוון פני החלב).
– תוך מגע אצבעות בגוף קנקן הנירוסטה, יש לחוש את עליית טמפרטורת החלב עד לטמפרטורה הרצויה.
– כשדרגת החימום תגיע לכ- 70 מעלות (ובשום אופן לא לרתיחה), וודא שמפלס החלב עלה, המרקם סמיך, חלק ואוורירי (בזכות בועות אדי הקיטור).
– הרחק את קנקן ההקצפה ממכונת הקפה ולאחר כשנייה או שתיים (להרחקת שאריות חלב מהזרבובית) סגור את מתג האדים במכונה.
– מומלץ להמתין מספר שניות לפני הוספת החלב המוקצף לקפה.
זהירות – חם!
– בעת לגימת קפה חם, יש להיזהר שלא לצרוב את הלשון.
– יש להיזהר מרתיחת החלב בקנקן. מגע היד בקנקן עלול לגרום לצריבה.
– להקצפה, יש להשתמש בחלב קר בלבד.
– השגת תוצאות אופטימאליות בהקצפת חלב, תלויה ברמת ניסיונו של מכין הקפה (הניסיון מלמד).
– יש להעלות את טמפרטורת החלב בהדרגה עד ל 70 מעלות בלבד (הרתחת החלב פוגמת בטעם).
– אפשר וגם מומלץ להיעזר בטרמומטר להבטחת התוצאות.
– לשמירה על מכונות קפה לאחר השימוש, יש לדאוג לניקיונן על פי הוראות היצרן. חובה לבצע ניקוי זרבובית לאחר כל הקצפה (ניתן להתייעץ עם שירות מכונות קפה של יצרן המכונה).