יוצאים להפסקת קפה – הקפה הוא לא רק תירוץ
חוקרים ב- London School מצאו כי קפאין עוזר לחיזוק הזיכרון, הוא משפר את הריכוז של העובדים ומצמצם את סך הטעויות האפשריות. נמצא גם כי שתיית קפה עוזרת בהפחתת תאונות עבודה, במיוחד כאלה המתרחשות בסוף יום עבודה ארוך. מחקר אחר שנערך על ידי פסיכולוגים מאוניברסיטת בריסטול בבריטניה, גילה כי שתיית קפה יכולה להגביר חרדה ולחץ ולפגוע בעבודת הצוות, אך, במקביל, ישנם אנשים שעבורם קפה מגביר ביטחון וערנות.
למרות שהיתרונות של שתיית קפה בזמן העבודה שרויים במחלוקת, הדעה הרווחת היא, שכיוון וקפאין הוא חומר ממריץ, הוא מסייע לעובדים להיות ערניים, קשובים, מרוכזים ופרודוקטיביים יותר. יתרונות אלו, גרמו למעסיקים רבים לאפשר לעובדים לצאת להפסקת קפה, ואף סיפקו להם פינת קפה ובה מכונות קפה מסוגים שונים. הצורך בהפסקות קפה בא גם מכיוון העובדים, שהרגישו עייפים במהלך יום העבודה, והיו זקוקים לתמריץ.
מהי הפסקת קפה?
הפסקת קפה היא עצירת מהלך העבודה לצורך ריענון כוחות על ידי שתיית קפה עם עוגה או חטיף אחר. בשונה מהפסקות אחרות המתקיימות במהלך יום העבודה, הפסקת קפה נועדה פעמים רבות לצרכי מפגשים חברתיים ודיון בנושאים סתמיים שאינם קשורים דווקא למהות העבודה.
ההיסטוריה של הפסקות הקפה
יש אומרים שהפסקות הקפה מקורן בתחילת המאה ה-19, עת בעיר סטאוטון שבויסקונסין (Stoughton, Wisconsin) ארצות הברית, ביקש אחד האנשים הבולטים באותה תקופה מהנשים הנורבגיות הגרות בשכנות לו, לבוא ולעזור לו במיון הטבק. הנשים הסכימו לבקשה בתנאי אחד: שיוכלו לשתות קפה חם מהקנקן, בשעות הבוקר ואחר הצהריים.
דרישת הנשים, שהייתה נראית סולידית למדי, נענתה בחיוב, ומבלי להתכוון, נולדה הפסקת הקפה והפכה לחלק מהתרבות האמריקאית.
יש שטוענים כי הפסקת הקפה נולדה דווקא בשנת 1902, כשחברת ייצור בניו יורק, הציעה לעובדים שלה הפסקות קפה, כשאחד הבכירים בחברה ציין כי הוא הרגיש שהעובדים זקוקים להפסקה קצרה במשך הבוקר ואחר הצהריים, ואחד העובדים התנדב לדאוג לקפה על כל מרכיביו. היסטוריון אחר ציין שהפסקת הקפה החלה שנה מוקדם יותר, כאשר אחת החברות סיפקה לעובדים שלה קפה חינם, אך לא נתנה להם די זמן כדי לשתות אותו.
גם אם לא ידוע בדיוק מיהי החברה שהמציאה את רעיון הפסקות הקפה והנושא שרוי במחלוקת, אין ספק שעד לשנים אלו, נחשבו מקומות העבודה בארה”ב לקודרים ולא אמפאטיים לעובדים, כיוון והיו קיצוצי שכר רבים, והיצע מקומות העבודה סיפק ביטחון תעסוקתי קטן מאוד.
החל מהמאה ה-19, העניינים החלו להשתפר, הייתה תחושה של רפורמה חברתית, ונקבעו חוקים הנוגעים לשכר מינימום ופיצויי עובדים, מצב שסיפק קרקע פורייה להיווצרותן של הפסקות קפה.
השתלבות הפסקת הקפה בתרבות האמריקאית הפכה כה חזקה, עד כי ניתן למצוא כבר בעיתון ה-TIME של שנת 1951, את הטענה כי מאז המלחמה, הפסקת הקפה נחקקה בחוזים של איגודי תעסוקה. המונח הפסקת קפה הפך להיות פופולארי שנה לאחר מכן, כשחברת קפה Pan-American הובילה מסע פרסום שהפציר בצרכנים לקחת הפסקות קפה, וליהנות מיתרונותיו.
המאפיינים של הפסקת קפה בחו”ל
כאמור, תרבות הפסקות הקפה בחו”ל, הפכה להיות מרכיב הכרחי בשגרת יום העבודה, עד כי במרבית העסקים והחברות, ישנה פינת קפה בה יש מספר מכונות קפה, בדרך כלל מכונת אספרסו, או מכונת קפוצ’ינו, ולצידן מקרר בו ניתן לאחסן מוצרי חלב ומתיקה.
הפסקות קפה בחו”ל נמשכות בין 10 ל-20 דקות, ולרוב, מתרחשות בסוף השליש הראשון של המשמרת. ישנן חברות אשר קובעות שעה מסוימת ליציאה לצורך הפסקת קפה, ומציעות לעובדים פינת קפה מאובזרת או קפיטריה הנמצאות מחוץ לתחום העסק. בחברות אחרות, ניתן לראות עגלה המגיעה בשעות מסוימות בבוקר ואחר הצהריים כשהיא עמוסה כל טוב במשקאות קפה חמים, שתייה קרה, מאפים ועוגות.
הפסקות קפה בארץ
בשונה מאשר בחו”ל, בה להפסקות קפה ניתן יחס מיוחד של כבוד, בארץ המונח אינו נפוץ כל כך, והיציאה להפסקה במהלך יום העבודה נקראת “הפסקת עשר” או “הפסקת סיגריה”. כאשר, בכל זאת, יוצאים להפסקת קפה, היא לרוב תימשך מספר דקות מועט בלבד, תהייה מלווה בסיגריה, או, תתקיים בסמוך לעמדת העבודה.
למרות שהפסקות קפה בארץ אינן פופולאריות כמו בחו”ל, כמעט בכל מקום עבודה ישנה מכונת קפה, המספקת, בדרך כלל מגוון משקאות חמים על בסיס קפה או קקאו. ישנם גם מקומות עבודה המחזיקים מכונות אספרסו או מכונות קפוצ’ינו, אך אלו, מיועדות בדרך כלל לעובדים בכירים, ואינן נגישות לכולם.