טיפים לשתיית קפה איטלקי

מדריך לאופנים השונים בהם ניתן להכין קפה איטלקי אותנטי (ואיך להזמין אספרסו כמו איטלקי אמיתי)

מאת Lavazza

במאה ה- 14 ,נציגים מסויימים של הכנסייה התנגדו להפצת הקפה באיטליה, וכינו אותו “משקה השטן”. מספרים כי האפיפיור קלמנס השמיני, לאחר ששתה כוס קפה, טען שמדובר ב”משקה כל כך טעים עד שיהיה חטא לתת רק ללא – מאמינים לשתות אותו. נתגבר על השטן על ידי מתן ברכתנו כך שיהפוך למשקה נוצרי אמיתי.”

כך התפשט הקפה בכל רחבי איטליה – מבתי קפה אלגנטיים ועד מוסדות צנועים וביתיים – ושתיית הקפה נעשתה לטקס חובה עבור אמנים, פוליטיקאים וסופרים. למרות שצמח הקפה גדל באקלים משווני ואינו חלק מהנוף האיטליקי המקורי, ה – Paese Bel ממקסם את הפוטנציאל של המשקה על ידי הצגת שיטות הכנה המעצימות את הארומה של פולי הקפה.

קפה הפך לחלק בלתי נפרד מהתרבות האיטלקית וכ – 8 מיליון שקיות פולים מיובאות מדי שנה. האיטלקים שותים קפה בבית, שם מכינים אותו בדרך כלל בסיר מוקה – הידוע יותר בשם מקינטה – או בבתי קפה, מסעדות ומקומות עבודה, שם הוא מופק ממכונות אספרסו.

המצאת מכונת האספרסו

פירוש המונח “אספרסו” באיטלקית הוא “נעשה במקום”. שיטה זו פותחה ושוכללה כדרך לצמצם את זמן הכנת הקפה בבתי קפה ומסעדות. אב הטיפוס הראשון של מכונת קפה אספרסו מתוארך לשנת 1855 ,השנה שבה הוצג בתערוכה האוניברסלית בפריז. כמה שנים מאוחר יותר, בשנת 1901 ,יצר המהנדס לואיג’י בזארה ממילאנו את מכונת הקפה הראשונה של אספרסו קיטור. הפטנט של בזארה הניע את המחקר וההתקדמות הטכנולוגית של חברות איטלקיות רבות.

בשנת 1948 הציג אכיל גאג’יה את מערכת המיצוי בלחץ גבוה, שהפיקה משקה ארומטי יותר עם קרם צפוף וקומפקטי: אספרסו כפי שאנו מכירים אותו כיום. בין שנות ה- 40 לתחילת שנות ה-50 ,יצרני מכונות אספרסו הרחיבו את פעילותם עד שהגיעו לקנה מידה תעשייתי.

קפה תוצרת בית: מקינטה

סיר המוקה – המקינטה – שהומצא ב- 1933 על ידי אלפונסו ביאלטי, שמר על עיצוב דומה מאוד למקור גם שנים לאחר הצגתו לצרכנים לראשונה. במקור נקראת המקינטה “מוקה אקספרס” והיא מורכבת מארבעה חלקים עיקריים עשויים מאלומיניום, עם ידית בקליט. למרות שהיום מקינטות עשויות מפלדה, הן עדיין פועלות בדיוק באותו אופן ויש לסגור אותן בצורה הדומה להברגה.

אומנות תערובות הקפה

הן מערכת האספרסו והן המקינטה חוללו מהפכה של ממש באופן שבו האיטלקים מכינים ושותים את הקפה שלהם. הצגתן של תערובות קפה לשוק האיטלקי חוללה מהפכה בסדר גודל דומה. תערובות קפה, שהיא למעשה אמנות אשר הופכת כל קפה לייחודי ומוכר, עם טעם עקבי, פותחה על ידי לואיג’י לוואצה באמצעות עירוב של קפה ממקומות שונים בעולם לפני יותר מ- 100 שנה.

התערובות יצרו ווריאציות אינסופיות ושילובים שונים, ויחד עם סוג הקלייה, הציעו ניואנסים בלתי מוגבלים של טעם. לואיג’י לוואצה המשיך לחפש אחר וריאציות חדשות ללא לאות והגביר את פעילות המעבדה שלו ואת מבחני הטעימות שלו. וכך בשנת 1923 , התערובות פתחו את השער – הודות לשימוש בפרגמין, חומר המאפשר שימור מוצר משופר – למכירת הקפה הראשון הארוז מראש.

איך לשתות כמו איטלקי

עם היסטוריה של מאות שנים והשפעה רבה על כל ההיבטים של החברה האיטלקית, שתיית קפה הפכה במהירות לטקס יומיומי שהאיטלקים מוכרים בזכותו ברחבי העולם. אבל איך האיטלקים באמת שותים את הקפה שלהם? איך מזמינים אספרסו בדיוק כמו מקומי בנסיעה ל-Paese Bel ,או איך מרשימים את החברים עם הזמנה מדו יקת בבית הקפה המקומי?

כמה כללים פשוטים שיעזרו לכם –

אל תקראו לזה ״אספרסו״

בעוד אספרסו הוא המונח הנכון לקפה שהוכן באמצעות מכונת אספרסו בבית קפה או במסעדה, האיטלקים ממעטים להשתמש במונח, מכיוון שהיא נתפסת כטכנית ומיותרת למדי: בקשה פשוטה של “caffè un “תספיק על מנת לקבל כוס קפה איטלקי אותנטי.

שמרו על פשטות

כאמור, תהליך ההזמנה די פשוט באיטליה. להציף את הבריסטה בהוראות הכנה מוגזמות עלולה לגרום למקומיים לעקם את הפרצוף. למעשה, האיטלקים מעדיפים קפה נקי, או עם חלב, כמו בקפוצ’ינו או לאטה מקיאטו. עם זאת, לא נדיר למצוא איטלקים שמזמינים “מרוקינו”, אספרסו טעים בתוספת שוקולד מומס, מעט חלב מוקצף ואבקת קקאו, או “קפא שיקרטו” שזה אספרסו מעורבב בקרח וכן לפעמים גם עם משקה אלכוהולי.

בלי חלב אחרי צהריים

שתיית משקאות שבהם קפה מעורבב עם חלב לאחר שעה מסוימת ביום תספיק על מנת למשוך מבטים מזלזלים של עוברי אורח בכל בית קפה או מסעדה איטלקית. למעשה, הזמנת קפוצ’ינו לאחר ארוחה או פשוט אחרי הצהריים היא דרך די בטוחה להסגיר את היותך תייר באיטליה, שכן המקומיים מקפידים מאוד על הזמנים שבהם הם צורכים את הקפה שלהם.

הזמנת קפוצ’ינו לארוחת בוקר, או באמצע הבוקר, מתקבלת בקרב המקומיים, בעוד שאחרי שעה מסוימת ביום, הזמנה של אספרסו בלבד הינה המעשה המקובל באיטליה. לאחר ארוחה גדולה, לעומת זאת, אם כוס אספרסו לא מספיקה לכם, “קפה קורטו”, אספרסו בתוספת שוט גראפה או משקה חריף אחר עשוי להיות בחירה מכובדת.

אודות קבוצת לוואצה

חברת הקלייה האיטלקית, שהוקמה בשנת 1895 בטורינו, נמצאת בבעלות משפחת לוואצה מזה ארבעה דורות. לוואצה נחשבת לאחת ממפעלי הקלייה החשובים בעולם והקבוצה פועלת כיום ביותר מ – 90 מדינות באמצעות חברות- בת ומפיצים. לוואצה מייצאת כ – %60 מהקפה שאותה היא מייצרת ומעסיקה בסך הכל כ – 000,3 עובדים עם מחזור רווחים של יותר מ-9.1 מיליארד אירו בשנת 2016 .

לוואצה המציאה את רעיון התערובות, קרי, אומנות השילוב של סוגי קפה שונים מאזורים גיאוגרפיים שונים בשנותיה הראשונות ושיטה זו ממשיכה להיות מאפיין ייחודי של רוב מוצריה. לחברה גם ניסיון של למעלה מ -25 שנה בייצור ומכירה של מערכות ומוצרים לקפה. לוואצה הייתה בית העסק האיטלקי הראשון שהציעה ללקוחותיה מערכות קפסולות אספרסו.

לוואצה פועלת בכל המגזרים העסקיים: שירות קפה בבית, מחוץ לבית ובמשרד – תמיד תוך התמקדות בחדשנות בטכנולוגיות ומערכות צריכה. לוואצה הצליחה לקדם את המודעות למותג שלה באמצעות שותפויות חשובות בהתאמה מושלמת לאסטרטגיית הבינאום שלה, כגון בעולם הספורט עם טורנירי הטניס בגראנד סלאם, ובתחומי האמנות והתרבות עם מוזיאונים יוקרתיים כמו מוזיאון גוגנהיים בניו יורק, אוסף פגי גוגנהיים ונציה, ומוזיאון הרמיטאז’ המדיני בסנט פטרסבורג, רוסיה.

בישראל, המשווקים הרשמיים בתחום העסקי הינה חברת פאוזה שירותי קפה מקבוצת מי עדן ומספקת מגוון רחב של פתרונות קפה לעסק וביניהם – מכונות קפה, קפסולות, פולי קפה, אביזרים נלווים לקפה ועוד.