קפאין ולא רק בקפה

אמנם הקפה מוכר וידוע מזה מאות שנים אך מולקולת הקפאין התגלתה ובודדה לראשונה ב-1819 על ידי כימאי גרמני, אז הסתבר כי הקפאין הינו כימיקל טבעי המצוי בעיקר בפולי הקפה אך גם בצמחים אחרים כעלי הקקאו והתה. מפתיע לגלות כי אם נבודד את הכימיקל נגלה כי צבעו של הקפאין לבן ולא חום כפי שניתן היה לצפות. טעמו המריר (bitter) של הקפאין הוא הסיבה לכך שמוסיפים אותו למשקאות קלים כקולה ומשקאות אחרים.

אנחנו נהנים לצרוך אותו בכוס קפה חם וטעים ויודעים שהוא עוזר לנו להתעורר. כיצד עוד משפיע לנו הקפאין על הגוף

מיליארדי אנשים בעולם צורכים אותו מדי יום – בקפה, בתה ובמשקאות אחרים. צריכתו מוערכת ביותר מ-120,000 טון בשנה. כולנו יודעים שהוא עוזר לעורר אותנו – אבל מהם, בעצם, שאר ההשפעות של הקפאין?

הקפאין הוא אלקלואיד, כלומר חומר המצוי בעולם הצומח. הוא שייך למשפחה של חומרים ממריצים בשם מתיל-קסנטינים.

בטבע מצוי הקפאין בפולי קפה, תה, קקאו ובכ-60 צמחים נוספים (גוארנה, אגוזי קולה, אפדרה ועוד). משם הוא מופק לשימוש בשורה של משקאות (בראשם, כמובן, הקפה), במאכלים מסוימים (חלק מדגני הבוקר, עוגות הקפה והגלידות) ואפילו בתרופות ובטבליות קפאין.

טכנית, מדובר בסם. אבל לפני שתיבהלו ותשוו אותו לחומרים אחרים בעלי התיוג השלילי הזה, חשוב לציין שקפאין אינו מזיק למי שצורך אותו במידה (עד 6 כוסות קפה ביום) ושמי שחפץ להפסיק לצרוך אותו יכול לעשות זאת בקלות.

מה קורה לגוף לאחר צריכת קפאין?

הקפאין נספג במהירות דרך מערכת העיכול ומגיע לכבד, שם הוא מתפרק.

הוא נספג בזרם הדם, ורמתו בדם מגיעה לשיא תוך שעה מרגע הצריכה. הקפאין משחרר גלוקוז, מה שמעלה את רמת האנרגיה בגוף.

מערכת העצבים המרכזית של הגוף מתעוררת, וכך גם המערכת האחראית על פירוק ויצירה של חומרים שונים הדרושים לתפקודו של הגוף (“המערכת המטאבולית”). עוד משפיע הקפאין על רמות של חומרים המצויים במערכת העצבים המרכזית – דוגמת אדרנלין ודופמין.

ומה כל הביולוגיה הזאת אומרת בפועל על איך שתרגישו לאחר לגימת כוס קפה טוב?

בעיקר שתהיו עירניים יותר וששיירי עייפות יעלמו. מחקרים שונים הראו שהקפאין משפר את היכולת להתרכז ולחשוב בבהירות ומספק עלייה ביכולות הקוגניטיביות. הוא משחרר אנרגיה ומעלה את רמת הדריכות ורמת התגובה.

אם הקפאין מעורר כל-כך, הוא בוודאי לא רצוי לצריכה בלילה, מן הסתם. אך מתברר שהתשובה לכך יותר מורכבת. רוב הקפאין שצרכתם נפלט מהגוף תוך כמה שעות, כך שגם קפה שנשתה לצד ארוחת הערב לא בהכרח ישפיע על יכולת ההירדמות שלכם – כל עוד אתם לא הולכים לישון זמן קצר לאחריה.

באופן כללי, לכל אדם יש יכולת שינה שונה ועמידות שונה לקפאין – כך שלא ניתן לגזור גזירה שווה על כולם. לחלק מהאנשים באמת יהיה עדיף לא לשתות קפאין זמן קצר לפני השינה ועל יכולת ההירדמות של אחרים הקפאין כמעט ולא ישפיע.

קפאין מעורר וממריץ

כידוע לקפאין השפעה ממריצה על גוף האדם- הוא ממריץ את מערכת העצבים, את קצב פעימות הלב ומערכת הנשימה.

מסיבות אילו יש הממליצים על נטילת קפאין לפני פעילות גופנית מאומצת. ההשפעות הממריצות מתרחשות כיוון שקפאין גורם לשחרור ההורמון “אפינפרין”, המוכר יותר בשמו אדרנלין, הגורם להגברת הזרמת הדם לשרירים והגברת קצב פעימות הלב, בנוסף הקפאין גורם לשחרור דופמין הידוע כחומר המשפר את הקשב והריכוז.

השפעתו הממריצה של הקפאין על הגוף והמוח חולפת במהירות ולא מותירה סימנים כלשהם לאחר היעלמה, עם זאת צריכה יומיומית מוגברת של קפאין גורמת לגוף להתרגל אליו וכך ההשפעה פוחתת, זו הסיבה שדווקא מי שאינו נוהג ללגום קפה מידי יום יתקשה להירדם אם ישתה קפה לפני השינה ואילו מי שמורגל בשתיית קפה יוכל ללגום מהמשקה גם לפני השינה מבלי שהשפעת הקפאין תשבש את מאמציו להירדם.

בניגוד לבני אדם, השפעתו של הקפאין על בעלי חיים אינה טובה, למעשה חוקרים חושבים כי הקפאין המצוי בצמח נועד לפגוע במזיקים וחרקים התוקפים את הצמח.

לכן צריכת קפאין על ידי בעל חיים ביתי ככלב או חתול עלולה לגרום להשפעות שליליות על בעל החיים.

ומה בספורט?

עושים דיאטה? מתאמנים בחדר כושר? אז בוודאי תשמחו לשמוע שגם שם הקפאין יכול לעזור, להקל ולשפר את מאמציכם.

כך, למשל, הוא מסייע לשריפת שומנים מהירה – על ידי עוררות המערכת המטאבולית. זו גם הסיבה שכמוסות הרזיה כוללות קפאין.

הקפאין גם משחרר אנרגיה לכיוונם של השרירים, על ידי פירוק שומנים ושחרור חומצות שומניות לזרם הדם, שהופכות לאנרגיה.

מתאמנים רבים נשבעים שהוא משפר את יכולותיהם הפיזיות בזמן האימון ואפילו עוזר להעלות את רמת הסיבולת. לא פלא, שכן על פי מחקרים מהשנים האחרונות, הקפאין מאפשר את דחיית עייפות השריר במהלך הפעילות. הוא משפר את יכולתו של הגוף לחמצן שומנים ולאחסן בשרירים גליקוגן (רב-סוכר הבנוי מגלוקוז ומשמש לשימור עתודות אנרגיה זמינה) – מה שאכן מסייע לאימוני סיבולת.

ממכר?

“אבל קראתי שהקפאין ממכר”, יהיו כאלו שיגידו – ובצדק. הטענה הזאת אכן קיימת, ואף נהוג להסכים עמה. עם זאת, אי אפשר לשים את ההתמכרות הזאת בסל אחד עם חומרים ממכרים אחרים – דוגמת אלכוהול וסמים.

זאת מכיוון שגם מי שהתרגל לקפאין וצורך אותו על בסיס קבוע לא יחווה נזק כתוצאה מכך (כל עוד לא יגזים בכמות). אם יחליט להיגמל ממנו – ימצא שמדובר במשימה קלה למדי, שלוקחת ימים ספורים בלבד.

טענות שהועלו שקפאין מוביל למחלות לב וללחץ דם גבוה לא הוכחו מחקרית. מחקרים אחרים, לעומת זאת, הוכיחו שהקפאין מוריד את הסיכון לחלות בסוכרת ובמספר סוגי סרטן. ואם תהיתם מה פתאום קפאין כלול בתרופות – זה כי הוא מגביר את יעילותן. מחקרים תומכים בהשערה שלקפאין יש פעילות של נוגד-חמצון (Antioxidant) – מה שמגן על הגוף ממחלות שונות.

חוכמת סבתא עתיקה קובעת ש”כל מה שהוא יותר מדי – הוא לא טוב”. אנחנו מסכימים עם המשפט הזה, כולל כשמדובר על קפאין. בצריכה שאינה מוגזמת – כלומר, כשש כוסות ביום – הקפאין לא רק מהנה, אלא גם בטוח לשימוש.

 

כמה קפאין יש ?

100  מ”ג נחשבים למנת קפאין וזו הכמות שמכילה כוס קפה סטנדרטית. האמריקאים הם כנראה צרכני הקפאין הגדולים בעולם ו50% מהם צורכים כ 3 מנות קפאין (300 מ”ג) ביום, את מנות הקפאין הם צורכים בעת לגימת קפה, תה וקולה ואכילת שוקולד ומוצריו.

להלן ערכי הקפאין במשקאות ובשוקולד:

  • אספרסו כפול- כ 100 מ”ג
  • קפה שחור- 113 מ”ג
  • קפה נמס- כ 70 מ”ג
  • קפה נטול קופאין- כ 5 מ”ג
  • תה- 20 עד 40 מ”ג
  • פחית קולה- כ 34 – 40 מ”ג
  • שוקולד חלב- 4 מ”ג ב 30 גרם שוקולד
  • שוקולד מריר – 20 מ”ג ב 30 גרם

קפאין במחקר

במהלך השנים נערכו ברחבי העולם מחקרים רבים אשר בדקו את השפעת הקפאין על הגוף,

המחקרים מאוששים את ההנחה כי הקפאין תורם להגברת הערנות והריכוז וממריץ את פעילות הגוף, בנוסף לכך נמצאו במחקרים השפעות חיוביות נוספות, להלן מספר דוגמאות:

  1. קפאין משכך כאבים אצל נשים- חוקרים מגולדסמית’ קולג’ בלונדון מצאו כי הרגישות לכאב אצל נשים שלגמו אספרסו כפול קטנה משמעותית לעומת נשים אחרות.
  2. קפאין מחדד את הזיכרון אצל נשים- חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה מצאו כי לנשים שנהגו ללגום קפה במהלך חייהן יש זיכרון טוב יותר מאחרות.
  3. קפאין מונע אבני מרה- במחקר שנמשך כ 20 שנה במכון הלאומי לסרטן בארה”ב נמצא כי נשים שלגמו 4 כוסות קפה ביום הקטינו את הסיכון לאבני מרה.
  4. קפאין מסייע לפעילות גופנית- במחקר שבוצע באוניברסיטת בירמינגהם שבבריטניה התגלה כי ספורטאים ששתו משקאות קפאין הגדילו את ספיגת הפחמימות בגוף ב 26% .
  5. קפאין מפחית את הסיכון לסרטן השד- חוקרים באונ’ טורונטו בקנדה גילו במחקר מקיף שבוצע בהשתתפות 1690 נשים כי נשים ששתו לפחות 3 כוסות קפה ליום הקטינו ב 10% את הסיכון לפתח את המחלה .