מנהגים של שתיית קפה
עם התפתחותה של תרבות הקפה הענפה בעולם, נפוצו מנהגים שונים באשר לאופן שבו מקובל לשתות את הקפה במדינות השונות. נדמה כי הקפה הפך לחלק מהמרקם התרבותי של מדינות רבות ומסקרן לראות עד כמה חלקן מקדשות את מעמדו של הקפה ומעניקות לו מקום של ממש ברוטינת הפנאי.
הקפה והאיטלקים
למרות שלאיטליה תפקיד חשוב בהתפתחותו של הקפה, היא ממוקמת רק במקום ה-12 במדינות העולם לפי קריטריון של כמות צריכת הקפה. עם זאת, נדמה שלקפה תפקיד רם בתרבות האיטלקית, שכן הפתגם הנודע “קפה הוא אינו משקה, אלא סם החיים” שהוטבע באיטליה, מצליח ללכוד בצורה מדויקת את יחסה של המדינה לקפאין.
האיטלקים שותים בעיקר אספרסו, ולמעשה, הייצור הראשון של מכונת אספרסו היה באיטליה. מלבד חיבתם לקפה דחוס, האיטלקים נוהגים להניח לימון מתחת ללשון בעת שתיית הקפה ולשתות כוס סודה לאחר הארוחה, בטרם הגשת המשקה. הסיבה לכך נובעת מיחסם המיוחד של העם האיטלקי לקפה, ורצונם לחוות את ארומת הטעמים במלואה. הלימון מאפשר לטעמים להיספג בצורה יעילה יותר, בעוד שהסודה מנקה את בלוטות הטעם לאחר הארוחה, כך שניתן יהיה ליהנות מקפה טהור, ללא טעמי לוואי.
הקפה והאוסטרים
לא הרחק משם, גם באוסטריה פותחו מנהגים וגינונים שונים הקשורים לתרבות צריכת הקפה. להבדיל מהאיטלקים, הנשארים נאמנים בעיקר לקפה האספרסו, נדמה כי האוסטרים פתוחים למגוון רחב יותר של טעמים, ועל כן כיום בבתי קפה אוסטריים ניתן לבחור גם בין משקאות מוקה שונים הנבדלים זה מזה ברמות ההקפצה, הסוכר והדילול.
תרבות שתיית הקפה נחשבת לבילוי עתיק יומין באוסטריה, ויש בה היבטים טקסיים המזכירים במידת מה את טקס הגשת התה בבריטניה. להבדיל מהאיטלקים הנוהגים “לשטוף” את טעמו של הקפה עם לימון או עם סודה, באוסטריה מקובל להגיש כוס מים לצדו של המשקה החם.
קפה בסקנדינביה
למעשה, המדינות הסקנדינביות נמצאות בראש הרשימה של צריכת הקפה העולמית. האקלים הקר השורר במדינות אלו ברוב חלקי השנה, מחייב אותם להקפיד על צריכה של שתייה חמה, מה שעשוי להסביר את משיכתם לקפה. אך אהבתם למשקה החם לא מסתיימת שם, משום שבדומה לאיטליה, גם במדינות הסקנדינביות הקפה הפך למאפיין חשוב בתרבות.
אין ארוחה בארצות סקנדינביה שאינה מסתיימת בלגימת קפה. הסקנדינביים אוהבים את הקפה שלהם מרוכז, חזק ומתומצת, ולעתים הם מסתפקים רק בלגימה קצרה ממנו כדי ליהנות מטעמו העשיר לפני שהם ממשיכים הלאה בסדר יומם.
הקפה בתרבות המזרחית
הקפה אינו נחלתם של האירופאים בלבד. תרבות הקפה השתרשה גם לתרבות הבדואית הענפה, והפך להיות חלק ממנהג הכנסת האורחים המפורסם של המגזר. שתיית קפה במגזר הבדואי הפך גם הוא לטקס מיוחד המורכב מלגימות קצרות שנועדו לאפשר לצורכי הקפה ליהנות מהארומה העשירה שלו. מקובל לשתות קפה מכוס אחת או שתיים לכל היותר, ולכן בדואים בדרך כלל נמנעים ממזיגת קפה לשלוש כוסות אלא מעבירים את הכוסות ביניהם.
ומה איתנו?
הקפה הפך להיות למרכיב חשוב גם בתרבות הישראלית, ועדות לכך ניתן למצוא בדמותם של בתי הקפה הרבים הפזורים בכל רחבי הארץ. גם לישראל תפקיד חשוב בהשתלשלות האירועים, ולמעשה, מקובל לחשוב שקפה הבוץ נולד בארץ, מתוך דוחק הזמן שגרם לחיילים למצוא אלטרנטיבה מהירה יותר להכנת קפה ערבי.
ארוחות ישראליות רבות מסתיימות כיום בלגימת כוס קפה, אך להבדיל ממדינות אחרות באירופה, נדמה כי אנחנו פחות קנאים למנהג הזה, וזאת מאחר שטרם סיגלנו לעצמנו מנהגי שתייה מיוחדים בדומה ליתר המדינות. אין סוג קפה אחד המאפיין את מדינת ישראל, ונדמה כי כל חובב קפה בוחר את הסוג המתאים לו, בהתאם לטעמו האישי.