מקינטה – מכונה קטנה לתענוג גדול
שמה של המקינטה בא לה מן האיטלקית כמובן, בדומה לרוב מונחי הקפה. פירוש המילה מקינטה הוא ‘מכונה קטנה’, והכוונה בכך היא הן לגודלה המוחלט של המקינטה והן לכך שהיא קטנה ביחס למכונות הכנת הקפה הגדולות, המשמשות בבתי הקפה. חשוב לציין, עם זאת, שהמקינטה אינה משמשת לצורך הכנת אספרסו ונגזרותיו, בדומה למכונות הקפה הגדולות, אלא להכנת מוקה (לא לבלבל עם טעם המוקה המוכר במקומותינו), שהיא קפה הנחלט בעזרת מקינטה וטעמו שונה מטעמו של האספרסו.
קצת היסטוריה
המקינטה הומצאה באיטליה בשנת 1933, על ידי אלפונסו ביאלטי. העיצוב המקורי של המקינטה הוכיח את כוחו לאורך השנים והוא עדיין העיצוב הנפוץ והקלאסי ביותר של המכשיר.
חדירתם של מכשירים חדשים יותר להכנת קפה צמצמה, באופן טבעי, את השימוש במקינטה. יתרונותיה הרבים של המקינטה והעובדה שהקפה המוכן בעזרתה הוא איכותי ומהווה מיצוי מעולה של מעלות פולי הקפה, מאפשרים לה לשמור בכל זאת על מעמדה כאמצעי הכנת הקפה הנפוץ ביותר בארצות כגון איטליה, ספרד ופורטוגל.
איך בנויה המקינטה?
רוב המקינטות פועלות על ידי חימום באש גלויה, אך המעוניינים בכך יוכלו למצוא במעט מאמץ גם מקינטות הפועלות על בסיס חשמל ובהן גוף חימום פנימי. עם זאת, חשוב לזכור שבכך נפגמת במשהו שימושיותה של המקינטה, שניתן לשאתה לכל מקום ולהכין בעזרתה קפה איכותי אף בתנאי שטח.
המקינטות מורכבות משני חומרים עיקריים – החומר המרכזי הוא פלדת אל-חלד או אלומיניום, המעבירים חום בצורה טובה מבלי להיפגם ועמידים לרטיבות, והמשני הוא אטמים המורכבים מגומי, שמטרתם להבטיח את אטימת המכשיר ויעילותו.
המבנה הבסיסי של המקינטה כולל שלושה חלקים עיקריים:
המיכל התחתון, בו מאוכסנים המים, הוא החלק הבא במגע עם מקור החום (האש). המיכל אינו גדול וגודלו משתנה בין המכשירים השונים, אך לרוב הוא מספיק לצורך הכנת כוס אחת עד ארבע כוסות קפה.
החלק השני הוא יחידת האכסון של הקפה. לתוך חלק זה מוכנס הקפה הקלוי והטחון. יחידת האכסון משתלבת בתוך מיכל המים התחתון וכוללת בבסיסה פילטר בעל נקבים זעירים, המאפשרים את חדירתם של אדי המים הרותחים, מיצוי טעמו של הקפה ושימור הארומה שלו.
החלק השלישי הוא מיכל האגירה של הקפה, שצורתו כצורת קומקום. חלק זה מתחבר אל מיכל המים התחתון באמצעות הברגה, המבטיחה את אטימתו. בתחתיתו של מיכל האגירה של הקפה מצוי מסנן נוסף, המוחזק במקומו על ידי אטם גומי נוסף. רתיחת אדי המים יוצרת לחץ בתוך מיכל האחסון, ולאדי המים אין כל מוצא מלבד פילטר הקפה. לכן המים הרותחים עולים ממיכל המים, עוברים דרך יחידת האכסון של הקפה (הפילטר) ודרכה חודרים אל צינור במיכל האגירה של הקפה. במהלך חדירתם לצינור הארוך מתקררים אדי המים מן המגע באוויר וחוזרים שוב לצורתם הנוזלית – הקפה. הקפה המוכן נקווה בתוך הקומקום ומוגן על ידי כיסוי בראשו, המסייע לו לשמור על חומו ולא להתאדות.
בצידה של המקינטה קיימת ידית גדולה, המאפשרת להרים את המתקן ולמזוג ממנו לכוסותיהם של הלוגמים.
הקפה המתקבל באמצעות הכנה במקינטה הוא קפה צלול ומזוכך. כל גרגרי הקפה ששימשו להכנתו נבלמים באמצעות מערכת המסננים של המתקן ומאפשרים ללוגם ליהנות מקפה שאינו מותיר בפיו משקעים עודפים וגרגרים בלתי מעובדים. לחץ המים בעקבות החימום מאפשר יצירת קפה בעל טעם עז וברור, הממצה יפה את מעלותיהם של פולי הקפה.
לסיכום
המקינטה היא המצאה קטנה, המאפשרת גם לחסרי האמצעים שבינינו ליהנות מקפה ביתי איכותי ולהתענג על חוויית קפה אמיתית.