מתי מומלץ לשתות קפה?
מלבד היותו הנאה גדולה - לקפה יש גם לא מעט יתרונות פרקטיים. מתי הכי כדאי לשתות קפה ובאיזה עיתוי הוא מועיל ביותר?
אנחנו אוהבים לשתות אותו כל הזמן, אבל מהם העיתויים הנכונים ביותר ללגימת קפה? מסתבר שיש הרבה כאלו. קיימות נסיבות שונות בהן הקפה יסייע לכם – בהתעוררות, בפעילות ואפילו במניעת מחלות. אז מתי הכי כדאי לשתות אותו?
כשמתעוררים
כולנו מכירים את הנוהל. היינו שמחים לישון עוד קצת, אבל השעון המעורר מצלצל ומעיר אותנו לעוד יום עבודה. זה הזמן להכין כוס קפה שגם תרכך את המעבר מהשינה המפנקת ליום התובעני וגם תסייע לנו להתעורר.
לקפאין שבפולים מהם מופק המשקה יש השפעה מעוררת ואף ממריצה – וזה בדיוק מה שאנחנו צריכים על הבוקר.
כשרמות הקורטיזול בדם יורדות
הקוריטזול הוא הורמון המופרש בגוף, מזין את התאים באנרגיה, משפיע על המטבוליזם ומשמש לוויסות חומרים שונים הדרושים לפעולתו התקינה של הגוף. בין השעות 9:30 ל-11:30 ו-13:30 ל-17:00 נופלת רמת הקורטיזול בגוף. זה עיתוי טוב לשתות קפה, שכן הקפאין יצליח להשפיע עלינו יותר כאשר רמת ההורמון הזה נמוכה.
כשלומדים
מלבד העובדה שהקפה, כאמור, משפר את העירנות – שהיא נכס לכשלעצמו כשיושבים ללמוד ולשנן חומר – הוא גם מסייע בריכוז. מחקרים מסוימים אפילו קובעים שהקפאין משפר משמעותית את הקשב והזיכרון – גם אלו תכונות שכדאי להחזיק בזמן שחורשים את ספרי הלימוד.
כשמדוכאים
הקפה אינו תחליף לציפרלקס, אבל מחקרים מצאו שהוא מסוגל לשפר את מצב הרוח.
מחקר מ-2011 שנערך באוניברסיטת הארוורד בקרב נשים גילה שנשים ששותות לפחות שתי כוסות קפה ביום נמצאות בסיכון נמוך יותר ללקות בדיכאון.
מחקרים קודמים מצאו אחוז נמוך יותר של מתאבדים בקרב שותי הקפה. הסברה היא ששינויים בהרכב הכימי של המוח שיוצר הקפאין הם אלו שאחראים לשיפור במצב הרוח.
כשמתאמנים
הקפאין ידוע כשמשפר ביצועים ספורטיביים, ולכן מומלץ לצרוך אותו לפני שמתחילים אימון.
עם צריכתו הוא משחרר אנרגיה לכיוונם של השרירים, על ידי פירוק שומנים ושחרור חומצות שומניות לזרם הדם, שהופכות לאנרגיה. מתאמנים רבים נשבעים שהוא משפר את יכולותיהם הפיזיות בזמן האימון ואפילו עוזר להעלות את רמת הסיבולת.
לא פלא, שכן על פי מחקרים מהשנים האחרונות, הקפאין מאפשר את דחיית עייפות השריר במהלך הפעילות. הוא משפר את יכולתו של הגוף לחמצן שומנים ולאחסן בשרירים גליקוגן (רב-סוכר הבנוי מגלוקוז ומשמש לשימור עתודות אנרגיה זמינה) – מה שאכן מסייע לאימוני סיבולת.
אצנים צורכים קפאין מכיוון שהוא מגביר את קצב פעימות הלב ואת קצב הנשימה – פעולה התורמת לריצה למרחקים ארוכים.
רוכבי אופניים נעזרים בו גם כן, שכן השפעתו על מערכת העצבים המרכזית ועל מערכת השריר, ושימושו המוגבר בשומן ליצירת אנרגיה – מאפשר שיפור ביצועים.
כשהראש כואב
יש סיבה שכמוסות שונות לטיפול בכאבים מכילות קפאין: זהו מרכיב שידוע ביכולתו לשכך כאבים, עם דגש על כאבי ראש. הסיבה היא שבזמן שאנו סובלים מכאב ראש – כלי הדם במוחינו מתרחבים, והקפאין גורם להם להתכווץ בחזרה.
כשעושים דיאטה
הקפאין מעורר את המערכת המטאבולית, וכך מסייע לשריפת שומנים מהירה. זו גם הסיבה שכמוסות הרזיה כוללות קפאין.
עזרה נוספת מגיעה מכך שהקפה תורם לעלייה בתחושת השובע דרך השפעת הקפאין על מרכז הרעב והשובע במוח.
וכששבעים – אוכלים פחות והדיאטה מצליחה יותר. במחקר אמריקאי שהתפרסם ב-2006 נמצא שנבדקים שהגבירו את צריכת הקפאין שלהם לאורך השנים עלו קצת פחות במשקל מאלה שהפחיתו את צריכת הקפאין שלהם, עם דגש על נשים שסבלו מעודף משקל ולא ביצעו פעילות גופנית.
מסיבות בריאותיות
מחקרים שונים מצאו קשר בין שתיית קפה להנמכת הסיכון לחלות באלצהיימר, בפרקינסון ובסכרת מסוג 2.
- עוד נמצא כי שתייה של עד שלוש כוסות קפה ביום מפחיתה את הסיכון להתקף לב ולהתפתחותן של אבנים בכיס המרה.
- מחקרים תומכים בהשערה שלקפאין יש פעילות של נוגד-חמצון (Antioxidant) – מה שמגן על הגוף ממחלות שונות.
- מחקר ישראלי מצא שהקפאין משפר את תפקוד כלי הדם ומונע טרשת עורקים ודלקות.
- מחקר של אוניברסיטת הווארד קבע שצריכת קפה בקרב נשים מסייעת להוריד את הסיכון למוות ממחלות לב וכלי דם.
- מחקר מפינלנד מצא שלגימת 3 עד 5 כוסות קפה ביום מפחיתה את הסיכון לחלות באלצהיימר ודמנציה.
- ובנוסף לכל זה אם יש לכם עצירות: שתו כוס קפה, שכן היא הוא יגרום להתכווצות שרירי המעיים ויעודד את פעולתם.