כל אחד והטעם שלו – על פולי קפה וטעמים

בדומה לאמרתו הידועה של שקספיר כי היופי הוא בעיני המתבונן, כך גם טעמו של הקפה ערב לחכו של מי שאוהב אותו. אכן, כל אחד יכול לבחור את הקפה הטעים לו ביותר מאחר ויש סוגים רבים של פולי קפה, כשלכל אחד מהם טעם ייחודי בפני עצמו. אולם, בגלל שבעולם ישנם יותר מ-25 זנים שונים של פולי קפה, כיצד ניתן לדעת מהו הטעם המועדף עליכם? לכן, במאמר זה ריכזנו עבורכם מידע קצר אודות מאפייני הטעם של פולי הקפה והאלמנטים המשפיעים על טעמם.

מהם מאפייני הטעם של פולי הקפה?

על אף שלכל סוג ישנו טעם שונה, מרבית פולי הקפה מורכבים ממספר מאפיינים עיקריים: ארומה, גוף, חומציות, טעם, איזון ושארית טעם (after-taste). ייחודיותו של קפה נמדדת בעיקר על פי מידת החומציות שלו ועל פי טעמו. בהשפעתם הקפה יכול להיות מריר, מתוק, חמצמץ, אגוזי, דובדבני, פירותי, אדמתי וכו’. מאפיין הארומה מתייחס לניחוח של הקפה בעוד מאפיין הגוף מתייחס למידת העושר והכבדות של הקפה. מאפיינים חשובים נוספים הם שארית הטעם, כלומר הטעם הנשאר בפה לאחר לגימת הקפה ומידת האיזון, דבר אשר הנו מהותי בתערובות של מספר זנים. בכל זן וסוג של פולי קפה ניתן לכמת מאפיינים אלו על פי רמות שונות החל מ’לא קיימים כלל’ ועד ל’מרכיב הדומיננטי’. כמו כן, מאחר ומרכיבים אלו משפיעים, הן באופן ישיר והן באופן עקיף, על טעמו של הקפה, הם אלו הקובעים את מידת האיכות והיוקרה שלו.

האלמנטים המשפיעים על טעמי הקפה

ישנם אלמנטים רבים המשפיעים על טעמו של הקפה. מעבר לכך שבתהליך עצמו של הכנת הקפה ניתן להוסיף סירופים למיניהם המעשירים את טעמו, עצם קליית הפולים יכולה להשפיע באופן ניכר על הטעם הסופי. לדוגמא, קלייה קצרה של הפולים תיצור קפה בעל טעם חמצמץ, בעוד קלייה איטית לאורך זמן תיצור קפה שטעמו שרוף קמעה. עם זאת, האלמנט העיקרי המשפיע על טעמו של הקפה הוא האזור בו צמחו הפולים שלו.

האזורים העיקריים של גידולי פולי קפה

מאחר והזנים השונים של פולי הקפה זקוקים לאקלים ולתנאים מסוימים בכדי לצמוח כמו שצריך, ישנם מספר אזורים בעולם בהם מגדלים ומייצאים את הפולים עבור יתר המדינות. לפניכם פירוט קצר לגבי האזורים העיקריים שבהם:

  1. דרום אמריקה – אזור זה אחראי לפיתוח חלק נכבד מתעשיית הקפה בעולם. ברזיל נחשבת ליצרנית הגדולה ביותר של זן הערביקה המאופיין בטעם מתקתק ועדין. כמו כן, זנים נוספים אותם מגדלים באזור כוללים בין היתר את קולומביה סופרימו בעל הטעם החזק והעשיר, וונצואלה בעל הטעם המתקתק, סן קריסטובל בעל הטעם העדין והפירותי וג’מייקה בלו מאונטיין הנחשב לאחד מהזנים היוקרתיים ביותר עקב טעמו העדין והאיכותי.
  2. המזרח הרחוק – גם אזור זה חולש על חלק ניכר מתעשיית הקפה בעולם, שכן וייטנאם הנה היצרנית הגדולה בעולם של זן הרובוסטה. בנוסף לזן זה, האזור אחראי לגידולם של זני קפה איכותיים כמו סומטרה מנדלינג אשר לו טעם מתקתק וניחוח אגוזים, יאווה קלוסי אשר לו טעם עשיר, מתקתק ועדין, וכן קופי לוואק היוקרתי המותיר טעם של פירות הדר ואגוזים.
  3. אפריקה – באזור זה גדלים זני קפה נפלאים כגון אתיופיה סידאמו בעל הטעם החזק והעשיר, טנזניה קילימנג’רו אשר לו טעם חמצמץ-מריר וניחוח פרחים, וכן, זן קניה החמצמץ המותיר טעם ייני נהדר.
  4. אוסטרליה – אזור זה מפיק את אחד הזנים הנדירים והיוקרתיים בעולם – זן הסקייברי. פולים מזן זה יוצרים קפה בעל טעם מתוק ומעודן המזכיר את טעמם של שוקולד ואגוזים.
  5. צפון אמריקה – בין יתר המדינות של אזור זה ניתן למצוא את האי הוואי בו גדל זן הוואי קונה. לקפה מזן זה יש ניחוח עשיר וטעם דובדבני.

לסיכום, ניתן לראות כי סוגי הקפה הרבים מושפעים באופן ניכר מארץ מוצאם. יחד עם זאת, על מנת להעצים את היתרונות הרבים של כל זן, ניתן ליצור תערובות של מספר סוגים וליהנות מטעמים חזקים ואיכותיים שיותירו טעם של עוד.