קפה טוב – עובד טוב
כעת זה מוכח מחקרית – קפה איכותי משפר יעילות העובד.
בשנים האחרונות עברה ישראל מהפיכה בתחום הקפה. הקהל הישראלי למד להבחין בין סוגי תערובות וסגנונות הכנה של קפה. כל זה בא לידי ביטוי גם במקום העבודה.
כ30%- מהמשרדים ובתי העסק מציעים קפה לעובדים וללקוחות המגיע ממכונות קפה, כאלה המספקות קפה איכותי לאניני הטעם.
“משנה לשנה גדל מספר בתי העסק המשקיעים בפתרון קפה איכותי בסביבת העבודה”
– עוז רדומסקי, מנכ”ל פאוזה, פתרונות קפה לעסקים, מקבוצת מי-עדן.
בסביבת העבודה של היום, אחד מהדברים החשובים שבהם נבחנת הנהלת החברה הוא שימור עובדים.
הסיבה לכך היא פשוטה: עובדים בתעשיות הידע הבינו כי הצלחת החברה תלויה בהם בדיוק כפי שהצלחתם האישית תלויה בהצלחת החברה. ולכן, אין הם ממהרים להישאר במקום העבודה שלהם, אלא מחפשים כל העת דרכים לשיפור תנאי העבודה וסביבת העבודה שלהם.
מבחינת החברה, החלפת עובדים תדירה מצריכה הוצאות גבוהות של גיוס והדרכה, ולכן מעדיפות החברות להשקיע בעובדים הקיימים, כדי להותיר אותם במקומם.
מחקר שערכה לאחרונה סוכנות הייעוץ Bain בקרב 1,200 מנהלים בעולם אמרו תשעה מתוך עשרה שהתרבות הארגונית חשובה כמו האסטרטגיה בהשגת מטרות עסקיות.
פינת הקפה המשרדית היא חלק חשוב מהתרבות הארגונית. במקרה הטוב, פינת הקפה מהווה עבור העובד סמל סטטוס, שמגדיל את שביעות רצון העובד ממקום העבודה שלו. שביעות רצון זו מגדילה את התפוקה שלו ומגדילה את הסיכויים לשימור העובד.
במקרה הרע, פינת הקפה מבהירה לעובד כי ההנהלה אינה מתעניינת בשביעות הרצון ובהנאה שלו ממקום העבודה. ולכן, ארגונים שאינם משקיעים בפינת הקפה שלהם עלולים “לייבש” את התרבות הארגונית ולהיוותר נטולי חדשנות ויצירתיות.
מה גורם לעובד להיות מרוצה ממקום העבודה שלו?
התשובה כוללת רשימה ארוכה של מרכיבים, המשתנה מעובד לעובד. כמובן שאפשר יהיה למצוא שם את הדברים הברורים מאליהם כמו עניין בתפקיד, משכורת מתגמלת וסביבה אנושית טובה ונעימה.
הבסיס ליצירת סביבת עבודה איכותית בשוק העבודה של ימינו הוא ההבנה כי כל עובד הוא ייחודי, וכי תרומתו האישית חשובה להצלחת החברה.
סביבת העבודה האידיאלית היא סביבה שבה כולם חשים רצויים, ובה כולם מוערכים על תרומתם היצירתית. עובדים שונים עם ניסיון שונה יכולים להעשיר את מרקם החברה בדרכים רבות, להעלות רעיונות חדשים ולהמציא פתרונות חדשים יצירתיים לבעיות ישנות.
מעסיקים ממלאים תפקיד חשוב בהשפעה על איכות סביבת העבודה, והם צריכים לזכור כי מקום העבודה צריך להיות גם מקום של הנאה, כדי לאפשר ליצירתיות של העובדים שלהם לפרוח, לשווק את הארגון בקרב העובדים הקיימים ולפתות עובדים חדשים.
בנוסף, מנהלים צריכים להיות מודעים לצרכים ולבעיות של העובדים. הבנת הצרכים והבעיות תסייע להם לענות על הצרכים ולהקטין למינימום את הבעיות, כדי לזכות במחויבות העובדים ולהגדיל את התפוקה ואת הנאמנות שלהם. נאמנות העובדים היא אחד הגורמים החשובים שיכולים ליצור את ההבדל בין חברה מצליחה לחברה שאינה מצליחה.
בעשור האחרון חברות רבות מתחרות ביניהן כיצד יוכלו להפוך את עובדיהן למרוצים עוד יותר בעזרת שורה של הטבות שפעם נשמעו דמיוניות לגמרי: מארוחות שף המתקיימות תחת גג המשרד ועד שיעורי יוגה ומסאז’ים מפנקים על חשבון המעסיק.
התחרות הזאת בצ’ופרים לעובדים התחילה בחברות היי-טק וסטארט-אפים, אבל התפשטה גם למגזרים שונים במשק. נדמה שכיום כל חברה חושבת איך להעלות את הרף.
אבל עוד לפני שחושבים גבוה-גבוה, כדאי לחזור לרגע לבסיס. שכיר ממוצע במשרה מלאה עובד בין 8.5 ל-10 שעות ביום, שבמהלכן הוא עושה מספר הפסקות.
בהפסקות הללו פעמים רבות ילגום כוס קפה כדי להתרווח מעט בין משימות העבודה השוטפות. בנוסף, עובדים רבים שותים קפה תוך כדי העבודה, כאשר הספל ניצב לצד מסך המחשב והיד ניגשת אליו תכופות.
לכן, מי שרוצה שעובדיו יהיו מרוצים – מוטב שידאג לאספקה איכותית של הדבר בו הם משתמשים רבות: הקפה.
מגביר את הפרודוקטיביות, המוטיבציה והיצירתיות
לא מדובר רק בתחושת בטן. מחקר שנעשה בקרב עובדים אמריקאים מצא שיותר מ-80% מהנשאלים מגדירים את הפסקות הקפה שהם לוקחים במהלך יום עבודתם כנחוצות, יעילות ואף חיוניות למוטיבציה שלהם.
מחקר שנעשה בבריטניה ב-2013 בחברת פרסום חילק את עובדיה לשותי קפה ולנמנעים מהמשקה. בתום הבדיקה התברר שאלו ששתו קפה חוו עלייה בפרודוקטיביות שלהם, בריכוז, במוטיבציה ובמצב הרוח.
העובדים שותי הקפה עלו על אלו שלא שתו קפה כמעט בכל הפרמטרים הללו, והפרש דו-ספרתי! מחקר נוסף, שנערך באוניברסיטת MIT ב-2015 מצא קשר בין שתיית קפה ליצירתיות – הן כאשר העובד מבצע את תפקידו לבד והן כאשר הוא עושה זאת כחלק מקבוצה.
הנתונים המדעיים האלו אינם מפתיעים.
הרי כולנו יודעים שהקפאין הוא חומר מעורר ומפקס. ככזה, הוא עוזר לעובדים לצלוח, למשל, את התחושה הידועה של “העייפות שבאה אחרי ארוחת הצהריים” ואת תחושת העייפות המגיעה בשעותיו האחרונות של יום העבודה.
“פינה עם מים חמים, קפה וסוכר, אינה מספיקה עוד”
סביבת העבודה יכולה להוות גורם מכריע בהחלטה של עובד בנוגע לשאלה האם הוא נשאר בארגון, משום שסביבת העבודה מייצגת עבור העובד את יחס ההנהלה אליו. במילים אחרות, עובד – חדש או ותיק – מתבונן סביבו ויכול להעריך האם ההנהלה מעוניינת להנעים לעובדים בחברה את שעות העבודה שלהם או שמא היא מעוניינת להפיק מהם את מקסימום התועלת במינימום ההשקעה. בשוק העבודה הדינמי של ימינו לחברות מהסוג השני יהיה מעט קשה יותר לשמר את העובדים שלהם.
הבחירה של בתי עסק בפתרון קפה איכותי ומקצועי אינה מקרית. “פינה עם מים חמים, קפה וסוכר, אינה מספיקה עוד,” מסביר רדומסקי.’ “יותר ויותר ישראלים נחשפים לקפה איכותי ומצפים לקבל את חוויית הקפה האיכותי גם במקום העבודה שלהם.
עבור העובד, פינת הקפה מהווה סמל סטטוס שמגדיל את שביעות הרצון שלו ממקום העבודה. שביעות רצון זו מגדילה את הסיכויים לשימור העובד ואף תורמת לתפוקה בכך שהיא מונעת מהם לבזבז זמן יציאה מהמשרד לטובת קפה איכותי.”
פינת הקפה מגדילה את תפוקת העובד
התאחדות הקפה הלאומית אומרת שמאז 2003 הייתה עליה של 20% במספר האנשים שיוצאים מהבניין לקנות קפה איכותי יותר.
חברות שלא מבינות זאת, ושפינת הקפה שלהם מורכבת משיש מוכתם בכתמי קפה ומשקית פתוחה של קפה טורקי, לא נותנות לעובדים שלהם סיבה להתגאות בחברה ולא רותמות את כישורי העובדים לתועלת החברה.
לעומת זאת, חברות שמשקיעות בפינת הקפה שלהם יוצרות מקום להעלאת רעיונות ומאפשרות לעובד לפתח גאוות יחידה.
במחקר של חברת Wirthlin International התגלה כי 15% מהעובדים יצאו ממקום העבודה מדי יום כדי לקנות לעצמם קפה איכותי.
המחקר כלל 76 מנהלים ו-383 עובדים זוטרים ממגוון חברות וגילה כי 83% מהצוות הצהיר כי מגוון רחב של משקאות חמים הוא אחד היתרונות הבולטים ביותר בעבודה ו-86% ציינו כי חברות שמעריכות את העובדים שלהם נוטות יותר להשקיע במכונת קפה שטוחנת את הפולים במקום.
בהתאמה, 90 אחוז מהמנהלים שהשתתפו באותו מחקר טוענים כי מכונת קפה עשויה להגביר את תפוקת העובדים.
מנהלים אשר רוצים לשפר את שיעור שימור העובדים שלהם, ומעוניינים ביצירת סביבת עבודה איכותית, צריכים לקחת ברצינות את פינת הקפה שלהם, ולהשקיע את מיטב המאמצים והמשאבים כדי להפוך אותה לנעימה ומזמינה יותר ולמקור גאווה לעובדים שלהם.
שווה להשקיע בפינת הקפה
אבל מעבר להשקעה באיכות הקפה – חשוב שגם המקום בו לוגמים אותו יהיה מושקע.
פינת הקפה יכולה לספק לעובד מקום מפלט שיאפשר לו להירגע, להתרווח ולטעון מצברים לקראת החזרה לעמדת העבודה.
לעובדים שנוהגים לאכול את ארוחת הצהריים שלהם באגביות מול המחשב – פינת קפה כזאת תהיה חשובה אפילו עוד יותר, שכן בניגוד לעובדים שיוצאים לאכול בחוץ – ההפסקה האמיתית של היום תתקיים עבורם בה.
פינת הקפה משמשת לא רק ללגימת משקה, אלא גם לאינטראקציה משוחררת יותר עם קולגות. זהו מקום שמאפשר התרועעות ויצירת חברויות שתורמות לגיבוש צוות החברה.
יתרון נוסף של קפה טוב ופינת קפה נעימה הוא שאלו מייתרים את הצורך של חובבי קפה מושבעים לקחת את הפסקת הקפה שלהם מחוץ לכתליו של המשרד.
אם במקום העבודה מוצע לעובד רק נס קפה פשוט – יבחר חובב הקפה האמיתי לצאת לכמה דקות לבית הקפה שממול כדי לקנות את ההפוך או האספרסו שהוא אוהב.
לעומת זאת, כאשר החברה מציעה לו מכונת קפה המספקת לו את המשקה האהוב באיכות לא פחות טובה ולגמרי בחינם – ברור שיעדיף לצרוך אותו תחת קורת הגג שלה, וכך לחסוך את הטיול הלוך וחזור, המבזבז זמן עבודה.
מותגים מובילים ושירות מקצועי
כאן נכנסת לתמונה חברת פאוזה, המציעה לבתי עסק פתרונות מותאמים אישית, תוך התחשבות בגודל החברה, מספר העובדים וסוג הקפה.
פאוזה מייבאת מכונות קפה וקפסולות ,Lavazza מותג איטלקי מוביל, ומכונות קפה Philips Saeco הפועלות על בסיס פולי קפה. בהתאם לצורך, פאוזה מספקת גם מוצרים נלווים דוגמת עוגיות, תה, כוסות, ממתיקים שונים ואפילו מכונות לממכר שתייה קלה, כריכים ומעדנים.
בצד התאמת פתרון לכל צורך, נשענת פאוזה על ניסיון אדיר בתחום ההפצה, השיווק הישיר והשירות המצוין לבית הלקוח.
ברשימת הלקוחות, בין היתר, ניתן למצוא את חברת החשמל, אינטל, אלביט, פרטנר והתעשייה האווירית, הנהנות מפתרון מותאם אישית ובמחיר תחרותי.
“הלקוח העסקי רוצה לדעת שהוא יקבל את הקפה עד בית העסק באופן קבוע ושוטף, ובמידה ויש תקלה, ישנו גוף מקצועי שיידע לטפל בה ולהחזיר את המכונה למצב עבודה בצורה המהירה והאיכותית ביותר”, אומר רדומסקי. “זה בדיוק מה שפאוזה מציעה ללקוחות שלה”.