הקפה הוא שעושה את העוגה או העוגה היא שעושה את הקפה?
אין ספק כי הקפה והעוגה הם בני זוג אידיאליים. מחד, נהוג ליהנות מפרוסת עוגה איכותית לצד הקפה, המעשירה אותו בפינוק מתקתק. מאידך, פולי הקפה מהווים חלק נכבד מכל מתכון מוצלח לעוגה מצוינת. במאמר זה ננסה להבין מדוע משלבים קפה בהכנת העוגה ובכלל, איזה סוגי קפה משדרגים למכביר את העוגה. לקינוח, נציג לפניכם מספר מתכונים לעוגות קפה מצוינות, פשוטות להכנה ומעוררות תיאבון.
קפה בעוגה – על מה ולמה?
לקפה מספר יתרונות עיקריים, אשר גורמים לו להיות חלק נכבד מכל עוגה משובחת. ראשית, הקפה מסייע לשפר את הבריאות. בכל קפה יש קפאין, הידוע בתכונותיו הטובות. קפאין הוא חומר מעורר, משפר זיכרון, יעיל למאמץ גופני ואף עוזר להפחתת מחלות מסוכנות. עוגה אשר אחד מרכיביה הוא קפה, תהיה גם היא רוויית קפאין ולפיכך, בעלת תכונות חיוביות זהות.
אוהבי הקפה וודאי יסכימו כי יתרון נוסף של קפה בעוגה הוא טעמו הארומתי העשיר המלווה במרירות עדינה. מלבד טעמו המצוין של הקפה, אל לנו לשכוח את הניחוח המצוין, המלווה כל קפה איכותי. נוסף על כל אלו, צבעו החום- שחור של הקפה, מוסיף גם הוא לצבע ומרקם ייחודיים של העוגה. יתרונות אלו, מעשירים את העוגה בריח, טעם וצבע נהדרים, המגרים את כל החושים.
איזה קפה מומלץ לעוגת קפה טובה?
באופן כללי, כל קפה יכול להתאים לעוגת קפה. עם זאת, כדאי להקפיד על מספר עקרונות. הדבר החשוב ביותר הוא שהקפה יהיה טחון דק דק, ללא גרגירים אותם עלולים להרגיש בפה. לכן, במידה ובחרתם להשתמש בקפה “בוץ”, קפה “טורקי” רגיל או נס קפה מגורען, יש לדאוג כי אלו יהיו מסוננים או מומסים. לכן, לרוב עדיף להשתמש בקפה המוכן במכונת אספרסו.
עניין חשוב נוסף הוא הסמיכות והחוזק של הקפה. קפה נמס, למשל, אמנם יוסיף לעוגה את הניחוח, הצבע והטעם של הקפה, אך אלו יהיו חלשים יחסית לקפה אספרסו נקי. יתרה על כך, ליקר קפה הוא לא קפה. אפשר להוסיף אותו לעוגה, אך לא להשתמש בו כתחליף לקפה. לבסוף, אם המתכון אינו מורה במפורש להמיס את הקפה או ליצור תמצית קפה, מומלץ להוסיף את הקפה כמו שהוא, כאבקה. פעולה זו תבטיח כי עוגת הקפה תהיה חזקה ואיכותית במיוחד.
מתכון לקינוח
לאחר שהבנו כי כל עוגה מוצלחת חייבת קפה במינון כלשהו, הגיע הזמן לעניין החשוב ביותר – מתכון לעוגת קפה. נתחיל עם מתכון פשוט לעוגת קפה בחושה.
הרכיבים הדרושים הם:
- 100 גרם חמאה.
- 280 גרם קמח תופח.
- 1 כוס סוכר חום (גם בגלל הבריאות, אך בעיקר בגלל הצבע).
- 1/2 כפית קינמון טחון.
- 1/2 כפית תמצית וניל.
- 1/4 כפית מלח.
- 1 ביצה.
- 1 כפית של קפה נמס או קפה אספרסו טחון.
- כוס קפה מצונן ומומס המורכב מ-1 כפית קפה, 2/3 מים ו-1/3 חלב.
תהליך ההכנה:
בשלב המקדים, מחממים את התנור לחום של 180 מעלות. מומלץ במקביל גם לשמן את התבנית או להניח נייר אפיה.
לאחר מכן, בשלב הראשון, יש לערבב בקערה נפרדת את הקמח, הסוכר, 1 כפית קפה, קינמון ומלח.
בשלב השני, יש להמיס את החמאה במיקרוגל או על הגז ונותנים לה להתקרר עד לטמפרטורת החדר. לחמאה המומסת יש להוסיף את כוס הקפה (עם החלב) המוכן, את הווניל והביצה. יש לטרוף אותם יחד במערבל ידני עד להיווצרות קרם אחיד. בשלב השלישי, יש לצקת את הקרם המוכן על המרכיבים היבשים (מהשלב הראשון) ולערבב היטב עד להיווצרות עיסה אחידה, אותה יש לצקת לתבנית ולהכניס לתנור.
אמנם העוגה נראית מצוין ומעוררת תיאבון, מיד לאחר שהיא יוצאת מהתנור. אולם, בכדי ליצור טעם מושלם, מומלץ לצנן את העוגה במשך שעתיים ורק אז לאכול. תיהנו.