האוויר הוא האויב הגדול של כל שותי הקפה, ברגע שהקפה בא במגע עימו, הוא מתחיל לאבד את הטעם שלו. זהו אחד הגרמים לכך, שקפה טחון מגיע באריזות ואקום סגורות, וזוהי אחת הסיבות לכך שכדאי לקנות פולי קפה שלמים ולטחון אותם סמוך למועד הכנת הקפה.

מדוע חשוב לטחון קפה, איך טוחנים קפה, ומהם סוגי הטחינה השונים? על שאלות אלו ואחרות נענה במאמר זה.

למה טחינת קפה היא חלק חשוב מתהליך הכנתו?

טחינת קפה מגדילה את שטח הפנים של פולי הקפה, ומאפשרת למים לחדור ביניהם בקלות רבה יותר. כך, ניתן להרגיש את טעמיו השונים של הקפה, בצורה הטובה והבולטת ביותר. עם זאת, על מנת ליצור קפה איכותי, חשוב לטחון את הפולים בסמוך למועד הכנת הקפה (באמצעות מכונות קפה, פילטר ואפילו פינג’אן) זאת עקב מספר סיבות:

–          פולי קפה שלא עברו טחינה, ייצרו קפה מימי, שרוף, או בעל טעם קשה וחריף

–          מרגע התחלת הטחינה, טעמו של הקפה מתחיל לדעוך והוא מאבד את טריותו בגלל המגע עם האוויר

–          תהליך הטחינה נמשך מספר דקות בלבד, והוא מבטיח את התאמת סוג הטחינה לסוג הקפה הרצוי

לכל קפה– הטחינה שלו

לא כולם יודעים, אך קפה שטחון בצורה עבה, אינו מתאים לשתיית קפוצ’ינו, וקפה טחון דק, אינו מיועד לשתיית קפה פילטר. על מנת ליצור ולטעום את הקפה הטרי והאיכותי ביותר, יש להתאים בצורה האולטימטיבית את סוג הטחינה לסוג הקפה, וללמוד כיצד מפעילים מטחנת קפה בצורה נכונה. איך עושים זאת? על כך תוכלו לקרוא בשורות הבאות:

סוגי קפה טחון

ישנם ארבעה סוגים עיקריים של קפה טחון: גס, בינוני, טחון דק וטחון עדין (דק יותר). כל אחד מסוגי הטחינה, מתאים לסוגים אחרים של קפה. על מנת לטחון קפה בגדלים הרצויים, יש להשתמש במטחנת קפה איכותית, וללחוץ לחיצות קצרות, למשך פרקי זמן קבועים, שהם:

–          ליצירת קפה גס, יש לטחון למשך 5-10 שניות

–          ליצירת קפה בטחינת בינונית, יש להפעיל את המטחנה למשך 10-13 שניות

–          לקפה טחון דק, יש צורך ב 15-20 שניות

–          לקפה דק מאוד, יש צורך בטחינה נמשכת בין 25 ל-30 שניות

איך יודעים מתי הטחינה אופטימאלית?

לכל מטחנת קפה נדרש זמן הכנה שונה, ורק הניסיון והמיומנות, יביאו לתוצאות הרצויות. בכל זאת, על מנת לזהות את רמת הטחינה הנכונה, יש לטחון את הקפה במרווחי זמן קצרים, ולהתבונן בתוצר לאחר כל מספר שניות. מומלץ, כמובן, גם לגעת בקפה הטחון, להרגיש ולהריח אותו.

–          אם אתם מעוניינים בקפה גס, החלקיקים צריכים להיראות עבים ממש, כמו בגודל של מלח עבה

–          קפה בטחינה בינונית ייראה כמו חול גס, מעט גדול מגרגירי סוכר

–          קפה טחון דק יהיה מעט עדין יותר מסוכר, ויהיה חלק למגע

–          קפה עדין יהיה, כמובן, דק יותר אבל לא אבקתי מדי (כמו קמח שאינו מתמוסס בקלות)

איזה סוג טחינה מתאים לאיזה סוג קפה?

למרות שניתן, מן הסתם, להוסיף וליצור רמות שונות של קפה טחון, שגודלם ונפחם מושפע ממשך הטחינה וסוג המכונה, הסוגים שהוזכרו לעיל, הם העיקריים, והם מיועדים להכנת מגוון של סוגי קפה, באמצעות מכונות קפה שונות:

–          קפה גס, מיועד להכנת קפה פילטר, קפה קר או הכנת קפה באמצעות פרקולטור או פלנג’ר

–          קפה טחון בינוני מיועד להכנת קפה מקינטה, או לשימוש באמצעות מכונות קפה אוטומטיות

–          קפה דק מתאים להכנת אספרסו, קפוצ’ינו או נס קפה

–          קפה עדין דק מאוד מתאים להכנת קפה בוץ או קפה שחור

–          לקפה טורקי נדרשת טחינה דקה אף יותר

למה חשוב להתאים את סוג הטחינה לסוג הקפה / סוג המכונה?

ההשלכות של שימוש לא נכון בסוגי קפה משתנות. למשל, קפה דק מדי עלול לגרום לסתימת המסנן של מכונות קפה או ליצירת קפה בטעם שרוף, וקפה גס מדי עלול ליצור קפה חלש ומימי. כמו כן, רק התאמה אופטימאלית של סוג הטחינה לסוג מכונת הקפה / סוג הקפה הרצוי, היא זו שתבטיח קפה אחיד, בעל טעם איכותי וארומה מעולה.