סגולותיו של הקפה
“חייב קפה למשרד, על הבוקר”
תהיה ההעדפה שלכם אשר תהיה: בוץ שחור בלי סוכר, קפוצ’ינו עדין וקצפתי, נס קפה מעורר עם עיתון הבוקר, או כוס תה בצהריים – הקפאין הוא אחד מהמרכיבים הקבועים שנכנסים לגופנו באופן יומיומי. בין אם אנו סתם מחפשים להעביר את הזמן, נמצאים במהלכו של עוד יום עבודה מעייף או נפגשים עם חברים – כוס הקפה נמצאת שם אתנו ומלווה כמעט כל מהלך שאנו עושים – ולא בכדי, שכן כבר הוכח כי סגולותיו של הקפאין עוזרות לנו להתמודד בצורה טובה יותר עם העומס ההולך וגובר של חיי היומיום. מכונות הקפה הן ציוד חובה בכל משרד או עסק, וספל אספרסו או קפה שחור תמיד מסמלת את סיומה של ארוחה טובה.
אספרסו, קפוצ’ינו או נס קפה – כיצד זה קורה?
הקפאין הטהור הוא בעצם אבקה לבנה, היא התמצית שמוציאים במגוון רחב של דרכים מתוך מספר מקורות טבעיים הגדלים על פני האדמה. חילוץ הקפה מתוך משאבים טבעיים מהווה תהליך תעשייתי חשוב (שכשלעצמו דבר המספק מספר עצום של מקומות עבודה ברחבי העולם), ולאחר שיקולים של ביטחון, איכות הסביבה, זמן, עלויות וכמובן גם טעם, ניתן לצמצם את הדרכים האפקטיביות ביותר ליצירת קפה:
מים: פולי הקפה מושרים במים המעורבבים עם חומרים אחרים שמוסיפים לקפה את הטעם הייחודי שלו. לאחר מכן, מוציאים את הקפה מהתמיסה בעזרת פחם.
דו תחמוצת הפחמן: זוהי שיטה יותר יעילה ובטוחה לייצר קפה מאשר הממיסים האורגניים למיניהם. מערבבים את הפחמן יחד עם פולי הקפה הירוקים בטמפרטורה של 31 מעלות צלזיוס. בתנאים אלה, הפחמן הוא בעל איכות גזית אך גם מאפיינים נוזליים העוזרים להמיס עד 99% מהקפאין. בסופו של דבר, מפרידים את הקפה בעזרת פחם, כמו בשיטה הקודמת.
חומרים אורגניים: בשיטה זו מחלצים את הקפה מהפולים בעזרת חומרים אורגניים המהווים פחות סיכון והם יותר בריאים מרוב השיטות הקיימות האחרות.
השפעות הקפאין
הקפאין עצמו נמצא באופן טבעי ביותר מ-60 מיני צמחים והשימוש הטבעי שלו הוא להגן על הצמח מפני מזיקים. ניתן למצוא אותו בפולי הקפה, עלי התה, פולי הקקאו, בשוקולד ובמשקאות תוססים כמו קולה – והוא פועל ישירות על מערכת העצבים. הקפאין נספג במהירות ומתפזר בכל רקמות הגוף ונוזליו, כולל מערכת העצבים המרכזית, רקמות עובריות וחלב אם.
כידוע לכל, הוא מעלה את רמת העירנות ומפחית עייפות, ע”י הגברת זרימת הדם למוח ולכן הוא גם עוזר למנוע כאבי ראש. הוא מעולה לכל דיאטה, ומשתמשים בו כתוסף לתרופות הרזיה. מדוע? מכיוון שהקפאין מזרז את קצת חילוף החומרים בגוף. ובנוסף, שתיית קפה חם גורמת לתחושת שובע ולירידה בתאבון.
קפאין לשיפור הביצועים
הקפאין אף עוזר לנו בכל פעילות ספורטיבית שאנו עושים. מדענים מצאו כי הקפאין עזר לשפר את ביצועיהם של ספורטאים אוסטרליים. בניסוי שנערך, אלו ששתו כמות קטנה של קפאין הצליחו לשפר את משך הזמן שהם יכולים להשקיע מאמץ ב- 30%, וביצועיהם השתפרו ב- 3.5%. עוד מצאו כי השרירים של אותם ספורטאים השתמשו בשומן כמקור אנרגיה, ולא בפחמימות מהמאגר של הגוף. מכל אלה הם הסיקו שהקפאין עוזר לייעל את אופן צריכת האנרגיה בגוף ואת הדרך שהיא יוצאת ממנו.
בניסוי אחר שנערך, חוקרים באוניברסיטת קליפורניה מצאו כי קשישות אשר הרבו לשתות קפה במהלך חייהן הן בעלות זיכרון טוב יותר. הניסוי התפרסם בכתב העת המדעי “American journal of epidemiology” , שם גם התפרסמו ממצאים אחרים הטוענים כי צריכת קפאין ברמה סבירה מועילה לסרטן הכבד.
אספרסו – לא רק מעדן
הקשר בין צריכת קפאין ומניעת מחלות סרטן ידוע לנו רק מלאחרונה. בניסוי גדול שהתקיים ביפן, ופורסם בכתב העת cancer institute national, בדקו את השפעות צריכת הקפאין למשך טווח ארוך בקרב 90 אלף בני אדם. בקרב אלה שמעולם לא שתו קפה, התגלו 547 מקרים של סרטן הכבד מתוך כל 100 אלף אנשים, לעומת 214 מקרים לכל 100 אלף איש בקרב שותי הקפה. עוד מצאו החוקרים כי אלו ששתו עד ארבע כוסות קפה ליום הצליחו להגן על גופם מהסרטן בצורה הטובה ביותר. מחקרים נוספים עוסקים בקשר שבין שתיית קפה לבין מניעת סרטן השד אצל נשים. אומנם מחקרים אלה עדיין נמצאים בחיתוליהם אך כבר ברור כי ביכולתו של הקפאין למנוע סוגים מסויימים של סרטן השד.
וזה עוד לא הכל. כיום, מחקרים מודרניים מאששים את תרומתו של הקפה בהנמכת הסיכון לחלות במחלת פרקינסון, כמו כן גם בהאטת התסמינים של אלצהיימר. לא רק זאת, גם הקשר בין צריכה מוגברת של קפאין לבריאות האישה התגלה רק לאחרונה. נמצא שנשים ששתו לפחות שש כוסות קפה ביום הצליחו להפחית ב- 22% את הסיכוי לקבל סכרת מסוג 2.
אז כמה קפאין מותר לשתות?
הרופאים אומרים כי שתיית עד 300 מיליגרם ליום של קפאין במשקאות המכילים אותו, בנוסף לשימוש בשכל הישר, הם המפתח לצריכה נכונה של קפאין- ממש כמו באכילת כל גורם מזון אחר- למעשה, אפשר לחשב את זה באופן פשוט:
ספל קפה שחור חזק – 150-200 מ”ג
ספל קפה רגיל (תלוי בסוג) – 60-120 מ”ג
ספל קפה נטול קפאין – 2-5 מ”ג
ספל תה – 40-80 מ”ג
כוס קולה – 30 מ”ג
100 ג’ שוקולד – 60-120 מ”ג
מכונות קפה – ציוד למשרד בעולם המודרני
כיום, כאשר רמת התחלואה בעולם הולכת וגוברת ומידת הלחץ הנתון עלינו מדי יום רק גודל- אנו מוצאים את מכונות הקפה , המספקת קפה לעסק, כפריט חובה בכל רשימת ציוד משרדי, והקפה השחור מהווה המעדן של סוף הארוחה.
לכן, בפעם הבאה שאנו שוקלים אם לגשת שוב למכונת הקפה במהלך יום העבודה, או אם להזמין עוד ספל אספרסו כשאנו יושבים בבית קפה ומשקיפים על העוברים ושבים, כדאי לזכור שאנו גם עוזרים לגוף לפתח את הנוגדנים והחסינות שהוא זקוק להם כדי להילחם ברבות מהמחלות שמציפות כיום את העולם המודרני.