על קפה נטול קפאין
הבוקר שלי מתחיל עם שתיית קפה נטול קפאין בחלב. הטעם מצוין, ארומתי ונפלא, אני נהנית מכל לגימה ולא יכולה לדמיין לי בוקר ללא קפה. אני מעדיפה אגב, קפה נטול, כי שמעתי שהוא בריא יותר, ובעיקר חף מכל השפעה שלילית שיש בקפה הרגיל.
אתמול קרה דבר מוזר, כשניגשתי להכין את משקה הבוקר שלי, הבחנתי בכיתוב מעורר סימני שאלה. על האריזה רשום, באותיות קידוש לבנה: 100% קפה. אני חוזרת – 100% קפה. איך יתכן שקיים קפה, בקפה נטול הקפאין שלי? האם קפה זו לא מילה נרדפת לקפאין? האם בקפה הנטול שלי יש קפאין? ואם יש קפאין, האם קפה נטול עדיין בריא כמו שחשבתי? החלטתי לבדוק, וגיליתי כמה עובדות מפתיעות.
האם יש קפאין בקפה נטול קפאין?
בטח תאמרו: התשובה בגוף השאלה. אם כתוב נטול, סימן שאין קפאין. מסתבר שזה לא כך. קפה נטול, כשמו כן הוא, ולכן, נטלו ממנו קפאין, אך לא את כל הקפאין. קפה נטול קפאין הוא קפה לכל דבר, העשוי מפולי קפה, שנטלו ממנו 97% לפחות ממכסת הקפאין שלו. אגב, על פי התקן, קפה שהצליחו ליטול ממנו פחות מ-97% נקרא קפה מופחת קפאין, אך לא נטול קפאין. עובדה מפתיעה, אך די מרגיעה. אז לא נורא, בכל זאת, בקפה הנטול שלי יש בסך הכול 3% של קפאין, נשמע סביר. כיוון שהופתעתי כל כך מעובדה זו, החלטתי להמשיך ולקרוא, מי יודע מה עוד אגלה על הקפה הנטול שלי.
קפאין ובריאות
מסתבר שקפאין נמצא לא רק בקפה, אלא הוא נמצא גם בתה, בשוקולד, ואפילו במשקאות מוגזים (לא, לא רק קולה). הקפאין, שנחשב כחומר מעורר, מכיל לא מעט יתרונות: קפאין מפחית עייפות וגורם לערנות מוגברת. הוא מרגיע כאבי ראש מסוימים ואפילו משפר את הזיכרון. יש מחקרים שטוענים כי קפה מוריד את הסיכון לחלות במחלות כמו סרטן המעי הגס וסוכרת TIPE 2. מסתבר גם שקפאין יעיל למאמץ גופני, מגביר את כושר הסיבולת והוא אפילו יעיל לדיאטה.
האם קפה נטול קפאין הנו בריא?
לפי הגדרות בריאותיות שיצאו לאחרונה, נקבע כי לאנשים שאינם רגישים לקפאין, צריכה מושכלת ונבונה, כזאת שלא עולה על 300 מ”ג ליום, סבירה ולא מסוכנת (גם להריוניות). כמות הקפאין בספל קפה עומדת על 60-200 מ”ג, בהתאם לסוג הקפה. בקפה נטול קפאין, היא עומדת על 2-5 מ”ג לספל בלבד. מבחינה זו, שתיית קפה נטול הנה עדיפה יותר.
מאידך, לא מעט מחקרים מצאו כי תהליך נטילת הקפאין מפולי הקפה מעורב בלא מעט חומרים כימיים מסוכנים ומסרטנים, מה שהופך את הקפה הנטול ללא בריא. עם זאת, כיום ישנן שיטות טבעיות על בסיס מים וCO2 (דו תחמוצת הפחמן) אשר נוטלות את הקפאין ללא תוספת סיכונים בריאותיים. מחקר חדש גילה כי שתיית קפה נטול יוצרת עלייה משמעותית ברמות חומצות השומן בדם ומאיצות היווצרות של כולסטרול רע שעלול לגרום לטרשת עורקים, התקף לב ואפילו לשבץ מוחי. ולבסוף, למרות שבקפה נטול יש מעט קפאין, הוא מספיק כדי לגרום לתלות פיזית.
אני מודה שהלכתי לאיבוד בסבך המחקרים. יש שאומרים שקפה נטול קפאין בריא (או לפחות יותר בריא) מקפה רגיל, ויש שמוצאים בו לא מעט חסרונות. מה שחשוב הוא, כאמור, לצרוך בתבונה.
ואני, למרות כל מה שקראתי ולמדתי והפנמתי, לעת עתה, מחליטה להמשיך ולשתות, בתקווה שעוד יבוא יום וייעשה מחקר נוסף שיגלה שקפה נטול קפאין הוא בריא, מרזה ואפילו מעלים קמטי זקנה. נו, מה לעשות, אני מכורה.