ערביקה מול רובוסטה

ישנם מינים שונים של פולי קפה, אך שני המינים הנפוצים והמבוקשים ביותר הם ערביקה ורובוסטה (בלועזית קפה זה נקרא Canephora).ההבדלים העיקריים ביניהם, נעים סביב נושאים כמו טעם, מוצא, מראה ומחיר. במאמר זה, באמצעות תבחינים אלו ונוספים, נשווה בין ערביקה לרובוסטה וניתן לכם להחליט – איזה סוג קפה הוא המועדף עליכם?

תבחינים

ערביקה (Coffea Arabica)

רובוסטה (Coffea canephora)

שכיחות

מעל 60% מכלל הייצור בעולם

כשליש מכלל הייצור בעולם

ארצות מוצא וגידול

הופיע במקור בהרי תימן ובחצי האי ערב (מכאן שמו), נפוץ גם באתיופיה ומזרח סודן

וייטנאם, אפריקה, ברזיל, הודו, אינדונזיה

תאריך גילוי הזן

שנת 1753

שנת 1895

על טעם וריח

מרירות עדינה וקרמה נמוכה ואדמדמה.

הטעם של קפה הערביקה מוגדר כמתוק- חריף, וריחו כריח פירות מתוקים או יסמין.

מרירות וקרמה עשירה, בצבע אפור- חום.

טעם הרובוסטה מוגדר ניטראלי ויש אנשים הטוענים כי טעמו הוא כשל דגנים. ריח הרובוסטה הוא כריח של בוטנים.

תנאי גידול

ערביקה הוא קפה עדין, הדורש אקלים טרופי, מוצל ולח, וכן, אדמה רוויה באור וחום של שמש. הערביקה גדל בגובה של 600-2,000 מטר מעל פני הים, ותחת אקלים קר, הוא הופך פגיע מאוד.

לגידול הערביקה נדרשת כמות משקעים של 1,500-2,000 מ”מ

הרובוסטה הוא סוג חסין יותר של קפה. הוא עמיד בפני מזיקים, מחלות וטיפול שאינו מלוטש. קפה זה מסוגל לגדול גם בגובה של 200-800 מטרים מעל פני הים.

לגידול הרובוסטה נדרשת כמות משקעים של 2,000-3,000 מ”מ

משאבי גידול

הצורך במקום גידול גבוה וחם במיוחד, דורש ניצול של משאבים גבוהים יותר, כך שגידול הערביקה הופך מורכב.

את קפה הרובוסטה ניתן לגדל כמעט בכל מקום, כך שהוא זמין יותר לגידול ולשימוש. כמו כן, הוא דורש שימוש במעט חומרי הדברה בלבד

תקופת הפריחה

עצי ערביקה דורשים כארבע עד שבע שנים כדי לייצר פירות

עצי הרובוסטה, מנפיקים את תוצריהם תוך שנתיים – שלוש

שיווק

נהוג לרכוש כפולים טריים אותם צריך לקלות. השימוש בערביקה נפוץ בבתי קפה

הרובוסטה משווק לצרכנים במספר דרכים: קפה טרי שאינו קלוי מראש, קפה טחון, וקפה מיובש בהקפאה. נפוץ לשימוש בתערובות קפה כמו בקפה הפוך ואספרסו

מחיר

עלות הערביקה גבוהה יותר מאשר קפה הרובוסטה

קפאין

0.8% – 1.7%

1.6% – 2.8%

הכנת קפה

יש צורך בהרתחה

את קפה הרובוסטה ניתן להכין מיידית ללא צורך בהרתחה

בוטניקה

משפחה

פואתיים (Rubiacea) משפחת שיחים מסדרת הגנציינאים. המשפחה מכילה מעל 500 סוגים ו-6,000 מינים של עצים טרופיים ושיחים , אשר הקפה הוא החשוב ביותר מביניהם מבחינה כלכלית

פריחה

אחרי הגשם, תוך 9 חודשים.

האבקה עצמית ויציבות גנטית

התפתחות של מוטציות ספונטניות המתרבות באופן עצמאי

לא סדירה, אחרי 10-11 חודש.

מחזור חיים דיפלואידי עצמי

מופיע בצורות שונות בטבע, כאשר שניים מהן נפוצות יותר

פירות

נוטים ליפול מהשיח

נוטים להישאר

גובה

בין 9 ל-12 מטרים

כ-10 מטרים

פולים

פולי הערביקה הינם מלבניים שטוחים, בעלי חריץ מתפתל.

פולי קפה הרובוסטה הם בצורת אובאלית (כביצה), בעלי חריץ ישר

צבע

צבעם של הפולים הוא ירוק כהה

צבעם של הפולים ירוק בהיר

זנים

ניתן להשיג ערביקה במגוון זנים וטעמים כיוון וסוג זה גדל ברחבי העולם, והטעם מושפע מאזור הגידול ומשיטות העיבוד (גורמים: סוג הקרקע, כמות משקעים, כמות עצים וצל)

גדל כזן נרחב ויחיד של מין הרובוסטה. גובהו כעשרה מטרים, ושורשיו נמוכים וקרובים לקרקע

 

לסיכום, קפה הערביקה נחשב לקפה איכותי, יקר, בעל טעם מעודן ודרישות גידול מורכבות, לעומת זאת, קפה הרובוסטה נחשב לקפה חזק יותר, זול, עממי, נוח לייצור ושימוש. אם קשה לכם להחליט איזה מבין סוגי הקפה הוא המועדף עליכם, תמיד תוכלו ליצור תערובות קפה משותפות, וליהנות מקפה מצוין, עשיר ביתרונות של השניים.