קפה איטלקי – ברומא התנהג כרומאי
אין ספק כי בכל הנוגע לשתיית קפה איכותי במיוחד – איטליה יכולה לנצח בקלות מדינות רבות אחרות. הקפה האיטלקי זכה לשם עולמי בשל חוזקו, איכותו והטעם הייחודי שלו. אבל מה כל כך מיוחד בקפה האיטלקי? והאם נכונה השמועה כי האיטלקים לעולם לא שותים את הקפה בישיבה? על שאלות אלו ורבות אחרות ננסה לענות במאמר שלפניכם.
כל קפה טוב מתחיל מפולים איכותיים
הפולים מהם מורכב הקפה האיטלקי הם בעיקר פולים מסוג ערביקה, עקב טעמם העשיר וריכוז הקפאין הנמוך יחסית שיש בהם. בצפון איטליה נוהגים בדרך כלל לערבב גם פולי רובוסטה, אשר הנם חזקים הרבה יותר. בניגוד לשיטות אחרות, הקלייה האיטלקית דורשת פחות שמן על הפולים, אשר לבסוף מקבלים צבע חום כהה. משך הקלייה תלוי בסוג הפולים, אך הקולה האיטלקי המקצועי הנו מומחה במלאכתו ויודע בדיוק כמה זמן דרוש לכל פול.
אספרסו – קטן קטן אבל חזק
האספרסו מכונה באיטליה בשם – caffe, כמו הקפה שלנו. מכונות האספרסו הראשונות הומצאו בצרפת בשנות העשרים של המאה הקודמת. האיטלקי אקילה גאג’ה שיפר את מכונת האספרסו עשר שנים לאחר מכן. מכונת אספרסו מבוססת על תהליך המשלב בין קיטור לפולי קפה טחונים. התוצאה היא אספרסו עשיר ומעורר, אשר אותו האיטלקים שותים בדרך כלל באופן טבעי, ללא שום תוספות. ישנם, עם זאת, משקאות קפה אחרים באיטליה המתבססים על תמצית האספרסו, כמו הקפוצ’ינו.
המכונה הקטנה והאיטלקי המאושר
הדרך הפופולארית ביותר לשתות קפה בבית האיטלקי היא באמצעות מקינטה, כאשר המשקה מכונה “מוקה”. משמעות שמו של מכשיר ייחודי זה היא “מכונה קטנה”, והוא מורכב משלושה חלקים עיקריים – כוס, פילטר וכד. בכוס ממלאים את המים אשר ישמשו לבישול הקפה, בפילטר שמים את הקפה הטחון והכד הנו חלקו העליון של המקינטה, אשר ממנו נמזג לבסוף המשקה המוכן. המקינטה עשויה לרוב מאלומיניום, מעוצבת כמעין קומקום, ובדרך כלל מחממים את המשקה מעל להבה. המשקה המופק על ידי המקינטה אמנם איננו אספרסו ממש אך הוא עדיין איכותי, טעים ביותר, ונותן לאיטלקים רבים התחלה טובה של היום.
קצת רקע על תרבות הקפה האיטלקית
על אף שהקפה לא הומצא באיטליה, האיטלקים בהחלט ייסדו את תרבות הקפה. האיטלקי הממוצע מכבד מאוד את הקפה, ואינו יכול לסבול קפה גרוע או רשתות המגישות כזה. האיטלקי אף יכול לדלג על קפה במסעדה, כדי ליהנות מאספרסו איכותי בבר המועדף עליו. את האספרסו האיטלקים שותים בדרך כלל בעמידה ליד הבר, בדרך לעבודה או בחזרה ממנה. האספרסו עצמו אינו מיועד לשתייה בניחותא, ואמורים לגמוע אותו בשתיים-שלוש לגימות מהירות.
טיפים לשתיית קפה באיטליה
חווית התיירות באיטליה היא חוויה מפעימה, המקבלת משנה תוקף אם מבקשים לחוש באופן עמוק את תרבות הקפה האיטלקית. לכן ישנם מספר אלמנטים שיש לקחת בחשבון, בכדי ליהנות בצורה הטובה ביותר מהקפה הטוב ביותר:
- את האספרסו האיטלקי מומלץ לשתות כמו המקומיים, ליד הבר. מעבר לחוויה האותנטית יותר, קפה המוגש לשולחנות הנו יקר פי ארבעה מקפה המוגש ליד הבר.
- כאשר מקבלים את הקפה מהברמן, יש להראות לו חשבונית המוכיחה כי שילמתם. כאשר תשתו ליד הבר תתבקשו בדרך כלל לשלם לפני כן, ולכן החשבונית בעצם מהווה הוכחה כי כל אחד שילם עבור המשקה שלו.
- מאחר והאספרסו האיטלקי נלגם ליד הבר במספר לגימות בודדות, הוא מוגש בטמפרטורה נמוכה קצת יותר ממקומות אחרים. מומלץ שלא לבקש לחמם את האספרסו, מאחר שסביר להניח שתקבלו כוויה לא נעימה בלשון.
- הקפה הרגיל אינו מוגש בדרך כלל לבדו, אלא רק לאחר ארוחות. האיטלקי הממוצע אינו שותה בדרך כלל משקאות קפה עם חלב לאחר 11 בבוקר. עם זאת, סביר להניח כי בעונות התיירים יעלימו עין. מידת האותנטיות של חווית שתיית הקפה האיטלקי תלויה רק בכם.