קצף – הקצפת של החלב
הקצף בקפוצ'ינו הוא הקישוט והצ'ופר, עליו מרבית חובבי המשקה אוהבים להתענג. בסקר לא רשמי שערכנו בסביבתנו הקרובה עולה כי רבים מלוגמי הקפוצ'ינו בוחרים במשקה בזכות הקודקוד המוקצף. נראה כי איכות ההקצפה בלבד עשויה לקבוע את איכות המשקה, ולפיכך אם רכשתם לעצמכם או למשרד מכונת קפה ראוי שתכירו את רזי ההקצפה, מי יודע אולי באחד הימים תהפכו למקציפים מדופלמים.
להכנת קפוצ’ינו והקצפתו דרושה מכונת אספרסו ראויה, קפה טחון או קפסולה, חלב (רצוי עשיר בשומן) וקנקן ייעודי (הטובים מבין הקנקנים עשויים נירוסטה).
תהליך הקצפת החלב אינו נמשך זמן רב ולכן אין מקום לטעויות במהלכו, פספוס של אחד השלבים עשוי לפגום באיכות הקצף, בטעם ובמרקם. אם הקפדתם על התהליך ושמרתם על טמפ’ נכונות בכל שלבי ההקצפה יווצר לכם קצף במרקם הנכון .
מדד איכות ההקצפה
קצף איכותי הינו קצף סמיך ויציב, מרקם הקצף עשיר בבועות קטנות וצפופות כל כך עד שבמבט מלמעלה הוא יראה כמעט כלוח חלק. קציפה בעלת בועות גדולות אינה יציבה וסביר שעד הגשת הקפה ייעלמו חלק גדול מהבועות וכתוצאה מכך יראה המשקה עלוב למדי.
אם הקצף שיצרתם איכותי ויציב תוכלו לצייר בעת המזיגה צורות שונות- לב, פרצוף ופרח למוכשרים מבין המקציפים.
לצייר בקפה
הצורות בקצף נוצרות על ידי כתמי אספרסו חומים על הקצף הלבן. בכדי ליצור צורות בקצף הטו את הכוס בעת המזיגה לזווית של כ 60° בזווית זו יעלה האספרסו במעלה הכוס וחלק מתחתית הכוס ייחשף. מיזגו תחילה את הקצף לחלק החשוף בתחתית הכוס ולאט התקדמו לדופן הכוס הקרוב אליכם, במהלך ההתקדמות הניעו את הקנקן בתנועות מעגליות זעירות. בכדי ליצור תנועה מעגלית מושלמת הפעילו את פרק כף היד תוך שמירה על כף יד יציבה.
שילוב של תנועות מעגליות וקוים ישרים יאפשר לכם ליצור צורות שונות. כך, מזיגת הקצף בתנועה מעגלית ובסופה משיכה של הקנקן בקו ישר תיצור לב. תרגלו זאת מס’ פעמים, עם הניסיון ובעזרת מעט יצירתיות תוכלו ליצור צורות מגוונות.
קישוט הקצף בקפה
בכדי להפוך את המשקה למעניין וטעים יותר ניתן לשלב תוספות שונות לצד הציור שיצרתם בקצף.
שבבי שוקולד– בעזרת פומפייה ביתית פשוטה תוכלו לגרד חפיסת שוקולד (רצוי מריר) ולפזר את שבבי השוקולד על הקצף.
אבקת שוקו– אם אין ברשותכם חפיסת שוקולד תוכלו להשתמש באבקת שוקו או קקאו, השוקו בהיר יותר משוקולד מריר ולכן המראה יהיה עמום יותר, עם זאת הטעם מתקתק לא פחות.
קינמון– בתבלין זה ניתן להשתמש בשני אופנים: בצורתו הגולמית כמקל קינמון וכאבקה.
החומר הפעיל בקינמון (Cinnamaldehyde) , אלדהיד צינאמי בעל מסיסות נמוכה במים ולכן בעת שימוש במקל הקינמון כמעט שלא יורגש טעם התבלין בעוד שפיזור האבקה יחזק את תחושת טעם הקינמון.
לגיוון תמיד תוכלו לעצב את הקצף בעזרת תוספות שונות כיד הדמיון ובהתאם לטעמכם האישי. אך בטרם תגישו משקה מעוצב ומקושט מומלץ לנסותו בבית ולוודא שאכן השימוש במרכיבים שבחרתם תורם למראה ולא פוגם בטעם, אחרת תסכנו את המוניטין שרכשתם כמקציפים מדופלמים.