שמירת טריות הקפה
בשבילי רק קפה טרי
שמירה על טריות הקפה מהווה תנאי הכרחי לטעם הקפה, מי שטעם קפה שאינו טרי (וכנראה שמיד פלט את המשקה מפיו) מבין היטב במה דברים אמורים. חשיפה של הקפה לאוויר גורמת להתרחשות תהליכים כימיים ופיסיקליים המשפיעים על המבנה המולקולארי שלו, אלו פוגמים בטעם, בארומה ובמרקם. בכדי לשמור על טריות הקפה יש לבודדו מאוויר ולחות, לכן פתיחה של חבילת קפה אטומה מקצרת את חיי המדף של הקפה ולמעשה הדקדקנים טוענים כי ניתן לאחסן קפה טחון הארוז באופן שאינו הרמטי לא יותר משבוע ואילו לפולי הקפה טרם הקלייה יש חיי מדף של כשלושה עד ארבעה שבועות.
כיצד יודעים אם הקפה טרי?
דרך יעילה לזיהוי קפה טרי היא אבחון מידת שמנוניותו, השמן שנוצר בתהליך טחינת הקפה הוא המקור לארומה והוא זה שיוצר את הקציפה החומה העדינה בספל האספרסו, אם ברשותכם חבילת קפה טחון יבשה נראה כי אבד עליה הכלח ומוטב לא להשתמש בה.
מדד שמנוניות הקפה הינו מדד הקשה לאבחון ורק מי שמכיר את סוגי הקפה וראה קפה טרי ושאינו טרי יודע באמת לאבחן זאת.
דרך אובייקטיבית נוספת להערכת טריות ואיכות הקפה מבוססת על מספר נתונים:
– כמה זמן חלף מטחינת פולי הקפה
– כמה זמן חלף מקליית הפולים
– ניקיון מכונת הקפה ובעיקר מטחנת הקפה
– איכות פולי הקפה
שיכלול נתונים אילו נותן אינדיקציה לא רעה לאיכות הקפה, טעמו ומידת הטריות שלו.
אך נשמור על קפה טרי וטעים ?
הקפדה על מספר כללים פשוטים אך חשובים תסייע בשמירה על טעם הקפה-
מתי לטחון ?
כאמור, משך חיי הקפה מתקצרים לאחר טחינת הפולים וקליתם, לפיכך רצוי לטחון את פולי הקפה הקלויים סמוך ככל הניתן למועד הכנת הקפה, בכדי להקטין את כמות הקפה הטחון באחסון נסו לטחון את הכמות המינימלית הנדרשת לכם, לאחר מס’ ניסיונות תדעו בוודאות מהי כמות הפולים הנדרשת .
הקפאה כן או לא ?
נראה כי בסוגיה זו הדעות חלוקות ויש הגורסים כי הקפה נשמר היטב במקפיא, עם זאת עמדת המתנגדים מנומקת ומשכנעת לא פחות, טיעונם המרכזי גורס כי במצב קיפאון נסדק השמן ובכך נפגעת הארומה ונעלם הקצף החום באספרסו.
אחסון הקפה
אין ספק כי הקפה צריך להיות מאוחסן במארז אטום לאוויר (אם אפשר בוואקום), מאחר שהקפה רגיש גם לחום יש לאחסנו בטמפ’ החדר לכל היותר.
קפה מוכן
בעבודה ובנסיבות אחרות קורה שמכינים קפה אך נאלצים לדחות לרגע את לגימת המשקה. במקרה זה, מי שרוצה לשמֵר את טעם הקפה מומלץ שישוב תוך 30 דק’ שכן מעבר לכך יפוג הטעם ואיכות המשקה תיפגם.
תערובות קפסולות
הצורך במדידה מדויקת של הקפה וכן בעיית האחסון הפוגמת בטריות הקפה הולידה המצאה נהדרת ופשוטה המשפרת פלאים את איכות הקפה. בקפסולות הקפה של לוואצה (Lavazza ) סוגים שונים של קפה טחון טרי, כל קפסולה מכילה כמות מדודה של קפה טחון המספיקה לכוס אחת בדיוק. בכך פתרה לוואצה את בעיית המדידה, בעיית האחסון, הצורך בשמירה על טריות ומספק אפשרות להתנסות בכל פעם בטעם אחר של קפה.
שימוש בקפסולות בהתאם לתאריכי התפוגה שלהן מבטיח כי בכל כוס תהינו מקפה טרי .